• Turkhane Logo

Putin, Wagner’in eski komutanıyla görüştü: Paralı askerler Ukrayna’da cepheye dönecek mi?

Putin ve eski Wagner komutanın görüşmesinde, “gönüllü birliklerin” Ukrayna savaşında nasıl en iyi şekilde kullanılabileceği konusu masaya yatırıldı

09:50 30 Eylül 2023 Cumartesi
Putin, Wagner’in eski komutanıyla görüştü: Paralı askerler Ukrayna’da cepheye dönecek mi?
Putin ve eski Wagner komutanın görüşmesinde, “gönüllü birliklerin” Ukrayna savaşında nasıl en iyi şekilde kullanılabileceği konusu masaya yatırıldı





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ele almak üzere paralı askerleri bünyesinde barındıran Wagner’in eski üst düzey komutanlarından Andrei Troshev’i kabul etti.



Reuters, görüşmede, “gönüllü birliklerin” Ukrayna savaşında nasıl en iyi şekilde kullanılabileceği konusunun masaya yatırıldığını aktardı.



Rus devlet televizyon kanalı Putin ve eski Wagner komutanı arasındaki görüşmelerin görüntülerini yayınladı.



Kremlin, görüşmenin dün akşam geç saatlerde gerçekleştiğini belirtirken, bir süre önce Wagner’in yurt dışında görev yaptığı ülkeleri ziyaret eden Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da, bu toplantıda Putin’in yanında hazır bulundu.



Wagner birlikleri yeniden Ukrayna savaşından cepheye mi gönderilecek?



Putin’in görüşme sırasında Troshev’e hitaben, gönüllü birliklerin, Rusya’nın “özel operasyon” olarak nitelediği Ukrayna savaşındaki muharebe alanlarında çeşitli görevler üstlenebileceği aktardı.



Putin görüşme sırasında Troshev’e, “Siz, bir yıldan fazla bir süredir böyle bir birlikte savaşıyorsunuz. Ne olduğunu, nasıl yapıldığını biliyorsunuz, muharebe çalışmalarının en iyi ve başarılı şekilde ilerlemesi için çözülmesi gereken konuları siz zaten biliyorsunuz.” dediği duyuldu.



Dmitry Peskov, RIA haber ajansına yaptığı açıklamada ağustos ayında bir uçak kazasında ölen Wagner’in sahibi Yevgeny Prigojin’in eski yardımcısı olan Troshev’in şu anda Rusya Savunma Bakanlığı için çalıştığını bildirdi.



Putin’in konuşmasını dinlerken not aldığı görülen eski Wagner komutanının konuşması ise aktarılmadı.



Reuters, bu görüşmenin görüntülerinin basına aktarılmasını “Putin’in Wagner’in tam kontrolünü tekrar ele aldığını dışarı gösterme girişimi” olarak yorumladı.



Bu arada İngiliz istihbarat birimleri, sayıları yüze ulaşan eski Wagner savaşçısının Rusya yanında savaşa katılmak üzere yeniden cepheye gönderildiği bilgisini paylaştı.



Troshev, Wagner komutanı olarak 2015 ve 2016 yıllarında Suriye’de hükümet güçlerini desteklemedeki rolü nedeniyle Rusya Kahramanı Ödülü’ne layık görülmüştü.



Wagner’in uçak kazasında ölen 62 yaşındaki sahibi Prigojin, Putin’in bir dönem en yakın dostlarından biri olarak anılıyordu.



Prigojin’in, Ukrayna savaşı sırasında Rusya Savunma Bakanlığı’nı eleştirmesi ve Moskova’nın kendi paralı askerlerine yeteri kadar silah ve mühimmat vermediği yolundaki şikayetleri Putin ile arasının bozulmasına yol açtı.



Birçoğu Rusya cezaevlerinden çıkarılarak Ukrayna savaşına götürülen Wagner savaşçıları, Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut’un geri alınması için aylarca süren savaşta büyük kayıplar verdi.



Bu gerginliklerin ardından 23 Haziran’da Progojin’in Rus ordusunu, Ukrayna’daki Wagner güçlerine karşı füze saldırısı düzenlemekle suçlamasının ardından paralı asker şirketinin sahibi Rus ordusunun üst yönetimine isyan bayrağı açtı.

Son güncelleme: 09:50 30.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı