• Turkhane Logo

Putin: Wagner diye bir oluşum yasal anlamda yok

Geçen ay Kremlin'e karşı başarısız bir isyan girişiminde bulunan grup hakkında Rus gazetesi Kommersant'a konuşan Putin,

01:38 15 Temmuz 2023 Cumartesi
Putin: Wagner diye bir oluşum yasal anlamda yok
Geçen ay Kremlin'e karşı başarısız bir isyan girişiminde bulunan grup hakkında Rus gazetesi Kommersant'a konuşan Putin,

Euronewste yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 yıllık iktidarına yönelik en ciddi tehdit olarak görülen paralı asker grubu Wagnerin yasal dayanağı olmadığı için tüzel bir kişilik olarak var olmadığını açıkladı.

Geçen ay Kremline karşı başarısız bir isyan girişiminde bulunan grup hakkında Rus gazetesi Kommersanta konuşan Putin, Özel askeri kuruluşlarla ilgili bir yasa yok. Böyle bir şey yok ifadelerini kullandı.

29 Haziranda Kremlinde düzenlenen ve aralarında grubun şefi Yevgeny Prigojinin de bulunduğu 35 Wagner komutanının katıldığı bir etkinliği gazeteye anlatan Rus lider, Ukraynadaki Rus birliklerinin doğrudan Wagner komutanlarının komutasına verilmesi teklifini reddettiğini söyledi.

Bunun yerine Wagner birliklerinin Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamak, komşu Belarusa taşınmak ya da hizmetten çekilmek arasında seçim yapması gerektiğini söylediğini belirten Putin, Prigojinin Çocuklar böyle bir kararı kabul etmeyecektir diyerek fikri reddettiğini sözlerine ekledi.

Putin gazeteye verdiği demeçte, (Komutanların) Hepsi bir yerde toplanabilir ve hizmet etmeye devam edebilirdi ve onlar için hiçbir şey değişmezdi. Başından beri gerçek komutanları olan aynı kişi tarafından yönetileceklerdi. dedi.

Bu hafta başında Kremlin tarafından açıklanan söz konusu toplantının isyan girişiminden sadece 5 gün sonra gerçekleşmiş olması dikkati çekti.

Kremlinden yapılan son açıklamada ise Rusyadaki özel askeri şirketlerin yasallaştırılması planlandığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Prigojinin paralı askerleri, 24 saatten kısa süren isyan sırasında Rusyanın güneyindeki Rostov-on-Don şehrini hızla geçerek buradaki askeri karargahı tek kurşun atmadan ele geçirmişti. Ardından da Moskovanın yaklaşık 200 kilometre yakınına kadar ilerlemişti.

Prigojin bu hamleyi, Wagnerin 1 Temmuza kadar Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamasını talep eden askeri liderleri görevden almak için yapılan bir adalet yürüyüşü olarak tanımlamıştı.

Prigojinin akıbeti ve kendisine ve paralı askerlerine Belarusa taşınma izniyle birlikte af teklif ederek silahlı isyanı sona erdiren anlaşmanın şartları belirsizliğini koruyor.

Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Wagnerin paralı askerlerinin silahlarını Rus ordusuna teslim etmeyi tamamladıklarını söyledi.

Son güncelleme: 01:38 15.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı