• Turkhane Logo

Putin Ukrayna'da mevcut cephe hatlarında ateşkese hazır

Reuters haber ajansı dört Rus kaynağa dayandırarak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in

14:54 24 Mayıs 2024 Cuma
Putin Ukrayna'da mevcut cephe hatlarında ateşkese hazır
Reuters haber ajansı dört Rus kaynağa dayandırarak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in

Putin’in, Kiev ve Batının buna onay vermemesi halinde ise ülkesinin savaşmaya devam edeceğini söylediği de aktarıldı.

Rus liderin çevresindeki tartışmalara aşina olan kaynaklardan üçü, müzakereleri engelleme girişimleri ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin görüşmeleri reddetme kararı konusunda Putinin hayal kırıklığı yaşadığını da dile getirdiğini söyledi.

Savaşı dondurmak için ateşkese hazır

Putinle birlikte çalışmış ve Kremlindeki üst düzey görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir Rus kaynak, Putin gerektiği kadar savaşabilir ama savaşı dondurmak için ateşkese de hazır dedi.

Reuters haber için Putinle çalışan ya da daha önce çalışmış, siyaset ve iş dünyasında üst düzey görevlerde bulunan toplam beş kişiyle görüştü. Beşinci kaynak savaşın mevcut cephelerde dondurulması konusunda ise yorum yapmadı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, yorum talebine cevaben, Putin’in Rusyanın hedeflerine ulaşmak için diyaloğa açık olduğunu defalarca açıkladığını ve ülkenin ebedi bir savaş istemediğini söylediğini belirtti. Ukrayna dışişleri ve savunma bakanlıkları ise sorulara yanıt vermedi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, altı yıllık görev süresine yeni başlayan Putin’in bu dönemi savaşı geride bırakmak için tercih edebileceğini ve şimdiye kadar elde edinilen kazanımların Putin’in Rus halkına zafer satmak için yeterli olduğu görüşünü paylaştı.

İsviçre’de gelecek ay Ukrayna’nın inisiyatifiyle uluslararası bir toplantı yapılacak. Rusya’nın davetli olmadığı toplantıda, savaşın nasıl sona erebileceğinin masaya yatırılması bekleniyor, ancak Moskova bu toplantının Rusya’nın katılımı olmadan bir anlamı olmadığını söylüyor.

Bu arada, Rusya Cumhurbaşkanı Putin Belarus’ta temaslarda bulunuyor. Putin dün, Belaruslu mevkidaşı Aleksander Lukaşenko ile biraraya geldi.

Seyahatinden önce Moskovadaki kabine toplantısında Belarusla işbirliği konularını ele alan Putin, Bugün ve yarın, büyük önem verdiğimiz güvenlik konuları da dahil olmak üzere tüm konuları tartışacağız. Konuşacak çok şey var” demişti.

Belarus, Ukrayna savaşında Rusyaya lojistik destek sağladı. Rus kuvvetleri, Şubat 2022de Kieve yönelik ilk saldırıları sırasında Belarus topraklarından Ukraynaya girmişti. 1994ten beri iktidarda olan Lukaşenko, Putinin uzun süredir müttefiki.

Son güncelleme: 14:54 24.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı