• Turkhane Logo

Putin: Ukrayna konusunda görüşmelere hazırız

Ukrayna konusunda barış görüşmelerine hazır olduklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, ancak ülkesinin çıkarlarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

21:22 19 Aralık 2023 Salı
Putin: Ukrayna konusunda görüşmelere hazırız
Ukrayna konusunda barış görüşmelerine hazır olduklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, ancak ülkesinin çıkarlarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

DW Türkçede yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa isterse Ukraynanın geleceği konusunda görüşmeye hazır olduğunu ancak ülkesinin çıkarlarını gözeteceğini söyledi.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Bakanlığın üst düzey yöneticileri ile Salı günü bir araya gelen Putin, Ukraynaya ilişkin açıklamalar yaptı. Rusyaya karşı saldırganca bir tutum izleyen Ukraynada, Avrupada ve ABDde müzakere mi istiyorlar? Bırakın istesinler. Ama biz ancak kendi ulusal çıkarlarımız doğrultusunda görüşmeler yaparız şeklinde konuşan Putin, Ukraynada ilhak ettikleri bölgelere atıfta bulunarak Bizim olandan vazgeçmeyeceğiz ifadesine de vurgu yaptı.

Rusyanın Avrupada savaş planlamadığını vurgulayan Putin, konuşmasında ABDyi de kendi çıkarları için Avrupayı sömürmekle suçladı.

Ukraynaya yönelik savaşı yine özel askeri operasyon olarak nitelendiren Putin, konuşmasında Özel askeri operasyondaki hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz dedi.

Rus savunma sanayisinin Batınınkinden daha hızlı olduğunu ileri süren Putin, nükleer güç konusunda gelişmeyi sürdüreceklerini ve savaşa hazır düzeyde tutacaklarını söyledi. Ukraynadaki savaşın Rusyanın savunma alanındaki eksiklerini ortaya çıkardığını ifade eden Putin, daha fazla insansız hava aracına, daha iyi hava savunmasına ve modern uydu iletişim sistemine ihtiyaçları olduğunu belirtti.
İstanbuldaki görüşmeleri gündeme getirmişti

Rusya Devlet Başkanı Putin barış görüşmelerine hazır olduklarını geçen hafta düzenlediği geleneksel yıl sonu basın toplantısında da dile getirmiş, bunun ancak Ukrayna Nazilerden arındığı, silahsızlandığı ve tarafsız bir statüye sahip olduğu zaman gerçekleşebileceğini söylemişti. Putin, Mart 2022de Ukrayna ile İstanbulda yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, bu görüşmelerde Ukraynanın silahsızlandırılması konusunda mutabakat sağlandığını, ancak sonradan karşı tarafın tavır değiştirdiğini ifade etmişti.

Batılı gözlemciler ise Putinin ABDde gelecek yıl Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri sonrasında Ukraynada barış görüşmelerine hazır olacağını savunuyor.

Rusya, uluslararası hukuk açısından Ukraynaya ait olan toprakların yüzde 17,5ini kontrol ediyor. 2014 yılında Kırımı ilhak eden Rusya, Şubat 2022de Ukraynaya saldırmasının ardından dört bölgeyi daha topraklarına kattığını ilan etmişti.

Son güncelleme: 21:22 19.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı