• Turkhane Logo

Putin: Uçağımız hava savunma sistemiyle vuruldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Rus uçağını hava savunma sistemiyle vurduğunu söyledi ve “Yaşananlar suçtur. Onlar, sivillere karşı da her gün suç işliyor. Tüm bunları soruşturuyoruz” dedi.

22:45 26 Ocak 2024 Cuma
Putin: Uçağımız hava savunma sistemiyle vuruldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Rus uçağını hava savunma sistemiyle vurduğunu söyledi ve “Yaşananlar suçtur. Onlar, sivillere karşı da her gün suç işliyor. Tüm bunları soruşturuyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker, 6 kişilik mürettebat ve 3 refakatçinin bulunduğu İl-76 tipi uçağın roketle vurulmasıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

UKRAYNA, ESİRLERİN BÖLGEYE GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ BİLİYORDU

Belgorod bölgesinde uçağın Kiev tarafından vurulduğunu söyleyen Putin, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü’nün esirlerin bölgeye götürüldüğüne dair bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

ONLARIN YAPTIĞI AŞİKAR

Putin, Onlar bunu bildikleri halde uçağı vurdu. Bunu bilerek mi yoksa yanlışlıkla mı yaptılar bilemiyorum. Ancak bunu onların yaptığı aşikar. Çünkü Kiev yönetiminin kontrolünde olan topraklarda saat 11.10da iki füzenin fırlatıldığı kaydedildi dedi.

“HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ UÇAKLARIMIZA SALDIRMAZ

Uçağın taşınabilir uçaksavar füze sistemiyle değil hava savunma sistemleriyle vurulduğunu belirten Putin, Bu parçalardan belli. Hava savunma sistemlerimiz uçaklarımıza saldıramaz. Sistemlerimizde uçakları tanımlama cihazları var. Bu durumda sistemlerimiz çalışmazdı şeklinde konuştu.

“SİVİLLERE KARŞI HER GÜN SUÇ İŞLİYORLAR”

Putin, uçağın Amerikan Patriot hava savunma sistemi veya Fransız hava savunma sistemleriyle vurulma ihtimali olduğunu ifade ederek, Her halükarda yaşananlar suçtur. Onlar, sivillere karşı da her gün suç işliyor. Tüm bunları ve en son olayı da soruşturuyoruz dedi.

Vladimir Putin, Rusya Soruşturma Komitesine olayı iyice araştırmasını istediğini söyledi.

NELER YAŞANDI?

Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Ocakta, içinde Ukraynalı esirlerin de bulunduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından atılan roketle Belgorod bölgesinde vurulduğunu duyurmuştu.

Uçakta, 6 kişilik mürettebat, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker ve onlara refakat eden 3 Rus askeri personelin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, uçağın mürettebatı ve tüm yolcularının hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağının vurulmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplanmaya çağırdıklarını duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Ukrayna tarafından roketle vurulmasının korkunç bir eylem olduğunu belirterek, Kiev yönetiminin suç içerikli eylemlerine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması gerekiyor. ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü ise Rusyanın, esirlerin nakli için Belgorod hava sahasının güvenliğinin belirli bir zaman diliminde sağlanması gerektiği konusunda kendilerine bilgi vermediğini açıklamıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Belgorod-Harkiv istikameti de dahil olmak üzere terörist tehdidi ortadan kaldırmak, nakliye araçlarını imha etmek için önlemler almayı sürdüreceklerini bildirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ukrayna Dışişleri Bakanlığına olayla ilgili ellerindeki verileri ortaklarıyla paylaşma talimatı verdiğini belirterek, Devletimiz, bu olaya ilişkin uluslararası soruşturma yapılması konusunda ısrar edecek. ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olaya ilişkin terör soruşturması yürütüldüğünü bildirmiş, uçaktaki kara kutular bulunarak incelenmeye alınmıştı.

Son güncelleme: 22:45 26.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı