• Turkhane Logo

Putin: Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılmıyorum

Rusya Devlet Başkanı Putin, sorulan "Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna ise 'Hayır' yanıtını verdi.

20:31 21 Ekim 2021 Perşembe
Putin: Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılmıyorum
Rusya Devlet Başkanı Putin, sorulan "Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna ise 'Hayır' yanıtını verdi.


Soçide düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü 18. Toplantısına katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Dünya beşten büyüktür görüşüne katılıp katılmadığı sorulduğunda Hayır yanıtını verdi.

Putin, Erdoğan kısa süre önce Rusyaya geldi ve görüştük. Bana bununla ilgili tezini sundu. Elbette hepsini okumadım ancak bazı fikirleri ele aldık. Bu arada o iyi bir analist. Türkiye liderinin neden bunları söylediği anlaşılır bir şey. Zira Türkiyenin de Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabileceğini düşünüyor. Ancak buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğana da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM ölür. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur ifadelerini kullandı.


Rus lider, bu gerekçelerle söz konusu değişikliği istemediğini kaydederek şöyle devam etti:Ancak Güvenlik Konseyini temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BMnin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyinde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşından sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ancak reform yolunda hata yapılmasına izin vermemeliyiz.

Son güncelleme: 20:31 21.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı