• Turkhane Logo

Putin, Boris Johnson'ı füze saldırısıyla tehdit etmiş

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesindeki bir telefon görüşmesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini füze saldırısıyla tehdit ettiğini söyledi.

10:25 30 Ocak 2023 Pazartesi
Putin, Boris Johnson'ı füze saldırısıyla tehdit etmiş
Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesindeki bir telefon görüşmesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini füze saldırısıyla tehdit ettiğini söyledi.

Dönemin başbakanı, Putinin kendisine sadece bir dakika süreceğini söylediğini belirtti.

Johnson, Şubat 2022de çok uzun bir telefon görüşmesi sırasında, savaşın mutlak bir felaket olacağı konusunda uyarmasının ardından ifadenin kullanıldığını kaydetti.

Johnson Putin’i, Ukraynayı işgal etmenin Batı yaptırımlarına ve Rusya sınırlarında daha fazla NATO askerine yol açacağı konusunda uyardı.

Ayrıca Putine Ukraynanın yakın gelecekte NATOya katılmayacağını söyleyerek, onu askeri harekâttan caydırmaya çalıştı.

Eski Başbakan şunları söyledi: Bir noktada beni tehdit etti ve Boris, seni incitmek istemiyorum ama füzeyle bu sadece bir dakika sürer gibi bir şey dedi.

Ama bence rahat olduğunu hissettiren ses tonundan, kayıtsız bir hava takınmasından, onu müzakereye ikna etme girişimlerime karşılık veriyordu.

Putinin tehdidinin gerçek olup olmadığını bilmek imkansız.

Bununla birlikte, Rusyanın İngiltereye yönelik daha önceki saldırıları göz önüne alındığında - en son 2018de Salisburyde - Rus liderin herhangi bir tehdidi, ne kadar şakayla karışık söylense de, muhtemelen Johnsonı ciddiye almak zorunda bırakacaktı.

Görüşmenin detayları, Putin’in dünya liderleriyle görüşmelerini konu alan ve bugün yayınlanacak olan BBC belgeselinde yer alacak.

Dokuz gün sonra, 11 Şubatta Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüşmek için Moskovaya uçtu.

BBC belgeseli, Wallaceın Rusyanın Ukraynayı işgal etmeyeceğine dair güvence alarak ayrıldığını, ancak her iki tarafın da bunun bir yalan olduğunu bildiğini anlatıyor.

Wallace bunu zorbalık veya güç gösterisi olarak tanımladı ve şu anlama geldiğini ifade etti:

“Sana yalan söyleyeceğim, yalan söylediğimi biliyorsun ve yalan söylediğimi bildiğini biliyorum ve sana yine de yalan söyleyeceğim.”

Wallace, Ben güçlüyüm demekle ilgili olduğunu düşünüyorum dedi.

Wallace bu yalanın Rusyanın Ukrayna’yı işgal edeceğine olan inancını doğruladığını söyledi.

Toplantıdan ayrılırken, Rusyanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimovun kendisine bir daha asla küçük düşürülmeyeceğiz dediğini de kaydetti.

İki haftadan kısa bir süre sonra, 24 Şubatta tanklar sınırı geçerken, Johnson gecenin bir yarısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiyden bir telefon aldı.

Johnson o anları, Zelenskiy çok, çok sakindi” diye hatırlıyor, ”Ama bana, her yere saldırdıklarını söyledi.

Johnson, Ukrayna liderinin güvenli bir yere tahliye edilmesine yardım etmeyi teklif ettiğini söyledi, “Bu teklifi kabul etmedi. Kahramanca olduğu yerde kaldı yorumunda bulundu.

Son güncelleme: 10:25 30.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı