• Turkhane Logo

Polonya'dan Wagner önlemi: Belarus sınırına takviye

Wagner milislerinin Belarus’a gitmesinden endişe duyan Polonya, sınır güvenliğinin güçlendirileceğini açıkladı. Varşova, 8 bin kadar Wagner savaşçısının ülkeye gideceğine yönelik bilgi aldıklarını kaydetti.

17:22 02 Temmuz 2023 Pazar
Polonya'dan Wagner önlemi: Belarus sınırına takviye
Wagner milislerinin Belarus’a gitmesinden endişe duyan Polonya, sınır güvenliğinin güçlendirileceğini açıkladı. Varşova, 8 bin kadar Wagner savaşçısının ülkeye gideceğine yönelik bilgi aldıklarını kaydetti.

Polonya, Rus paralı asker Wagner birliklerinin Belarusa gönderilmesi planları üzerine, Belarus sınırındaki görevli polis sayısını artırma kararı aldı. İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner grubunun komşu ülkeye konuşlandırılmasına cevaben sınırda ek birlikler görevlendirileceğini açıkladı. Terör karşıtı birliğin de içlerinde olduğu 500 ek polis memuru, ülkenin doğu sınırında halihazırda konuşlandırılmış olan 5 bin sınır muhafızı ve 2 bin askere destek olarak görev yapacak. Varşovanın Belarusla 418 kilometrelik sınırı bulunuyor.

Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski de üniformalı personelin sayısının artırılacağını ve sınır tahkimatının güçlendirileceğini söylemişti. Kaczynski, 8 bin kadar Wagner savaşçısının Belarusta görev alacağı bilgisini aldıklarını aktardı.

Rus ordusunun yönetici kadrosunu yozlaşmayla ve Ukraynada yeteneksizlikle suçlayan Wagner lideri Yevgeni Prigojin, geçen hafta silahlı başkaldırı başlatarak, Rusyaya yakın tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birini yaşatmıştı. Rostovdaki Güney Askeri Bölge Komutanlığını ele geçiren ve Moskovaya ilerleyen Wagner birlikleri Devlet Başkanı Vladimir Putinin hainlerin cezalandırılacağı yönündeki uyarısına rağmen geri adım atmamış, daha sonra Belarusta Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenkonun araya girmesiyle Prigojin birliklerini geri çekmeyi kabul etmişti. Daha fazla Rus kanı dökülmemesi için geri çekildiğini belirten Prigojin, hedeflerinin hiçbir zaman hükümeti devirmek olmadığını açıklamıştı.
Duda uyarıda bulunmuştu

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, varılan anlaşma kapsamında Wagner mensubu paralı askerlerin kışlalarına döneceğini, kendilerine karşı herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağını ve Prigojinin de Rusyayı terk ederek Belarusa gideceğini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Putin de isyanın ardından yaptığı ilk açıklamada, Wagner mensuplarına seslenerek, üç seçenek sunmuş; Bugün Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle sözleşme yaparak Rusyaya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve yakınlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarusa da gidebilir ifadelerini kullanmıştı.

Wagnerin Belarustaki varlığına yönelik planlar, bu ülkeye sınırı bulunan NATO müttefiklerinde endişe yaratmıştı. Wagner savaşçılarının Belarusa gönderilmesinin arkasındaki gerçek nedeni merak ettiğini ifade eden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Wagner Grubunun Belarustaki varlığının Belarusa sınırı olan Polonyanın yanı sıra Litvanya ve muhtemelen Letonya için potansiyel tehlike oluşturması olasılığını bugün ihtimal dışı göremeyiz diye konuşmuştu.

Son güncelleme: 17:22 02.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı