• Turkhane Logo

Peşmerge 2014 sınırlarına çekildi

IKBY bölgesindeki seçim hazırlıkları askıya alındı.

09:27 19 Ekim 2017 Perşembe
Peşmerge 2014 sınırlarına çekildi
IKBY bölgesindeki seçim hazırlıkları askıya alındı.

Irakta Bağdat merkezi hükümetinin, ülkenin kuzeyinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere Pazartesi günü Kerkük vilayetinde başlattığı askeri operasyon sonrası Kürt peşmerge birlikleri Haziran 2014 sınırlarına çekilmesini tamamladı.

Irak ordusu bugün yazılı bir açıklama yaparak Kerkük kentine ek olarak, Musulun bulunduğu Ninova vilayetinde Kürtlerin elinde bulunan alanları ve Musul Barajını ele geçirdiklerini söyledi. Merkezî yönetime bağlı güçler Salı günü de Sincar ve Hanekinin kontrol altına alındığını ilan etmişti.

Operasyonlar sonucu ihtilaflı bölgelerin Bağdat yönetiminin eline geçmesiyle birlikte IŞİDe karşı mücadele kapsamında peşmergenin son üç yılda kontrol altına aldığı tüm topraklar Kürt denetiminden çıkmış oldu.

HAM PETROL AKIŞI YAVAŞLADI

Reuters haber ajansının bir nakliye kaynağına dayandırdığı habere göre Ceyhan Limanına ulaştırılan Kürt ham petrolünde büyük bir düşüş meydana geldi. Normal şartlarda günde 600 bin varil olan akış Çarşamba itibarıyla 225 bin varile geriledi.

Irak ordusunun son üç gündür Kuzey Iraktaki petrol sahalarını da içine alarak yürüttüğü operasyonda Bay Hasan ve Havana havzaları Salı günü ele geçirilmişti.

SEÇİM HAZIRLIKLARI ERTELENDİ

Bölgede 1 Kasımda gerçekleştirilmesi planlanan seçimlerin hazırlıkları son gelişmeler üzerine ertelendi. Seçim Kurulu bir açıklama yaparak yeterli aday bulunmadığı için ve yeni gelişmeler üzerine başkanlık ve bölgesel meclis seçim hazırlıklarının ertelendiğini bildirdi.
 

Son güncelleme: 09:27 19.10.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı