• Turkhane Logo

​Pentagon Sözcüsü Pahon: Menbiç’ten çekilme planımız yok

'Zeytin Dalı' harekatı kapsamında Türkiye’nin gireceğini duyurduğu Menbiç’e ilişkin geçen hafta “Menbiç’ten çekilmeyeni vururuz” çıkışı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP grup toplantısında da aynı sözleri yineledi.

17:53 06 Şubat 2018 Salı
​Pentagon Sözcüsü Pahon: Menbiç’ten çekilme planımız yok
'Zeytin Dalı' harekatı kapsamında Türkiye’nin gireceğini duyurduğu Menbiç’e ilişkin geçen hafta “Menbiç’ten çekilmeyeni vururuz” çıkışı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP grup toplantısında da aynı sözleri yineledi.


Öte yandan Türkiye’nin Afrin’de devam eden operasyonuna ilişkin Washington perspektifini paylaşan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, bugüne kadar Türkiye ile devam eden temasların ve diplomasinin Menbiç’te gerilimin tırmanmasının önlenmesi açısından başarılı olduğunu ifade etti.

Hürriyet’e konuşan Pahon, Türklerin Afrin’den Menbiç’e geçmeyeceğini umuyoruz. Bu konuda gerçekten kaygılıyız. Bunun IŞİD ile mücadeleyi raydan çıkarma potansiyeli var. Bu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz çalışmanın büyük ölçüde dikkatini dağıtacak bir şey. Türkiye’nin terörizm ve sınırlarındaki terör grupları konusunda ciddi kaygıları olduğunu anlıyoruz,’’ dedi ve Türkiye’yle birlikte çalıştıklarını ancak bu operasyonun ABD’nin IŞİDe karşı kazanımlarımızın bir kısmını kaybetmesine neden olacak bir potansiyel taşıdığına vurgu yaptı.

Suriye gibi karmaşık savaş bölgelerinde diplomasinin her zaman anahtar olduğuna değinen Pahon, ‘’İki tarafa da gerilimi daha fazla tırmandırmamaları ve dikkati IŞİDden dağıtmamaları için çağrı yaptık. Bildiğiniz gibi biz Afrin’de yokuz. Oradakiler bizim desteklediğimiz güçler arasında değil. Suriye ölçeğinde bugüne kadar nispeten güvenli bir alan olan Menbiç’te bugüne kadarki kazanımlarımızı korumak kritik önemde,” şeklinde konuştu.

SDG ile ilişkilerinin IŞİD ile mücadele çerçevesinde devam ettiğine değinen Pahon, SDG içinde IŞİD ile mücadele eden gruplarla çalıştıklarının altını çizdi ve mücadeleden çıkan ya da Afrin’e giden birimlerin ABD tarafından desteklenen birimler olmadığını ifade etti.

“Bizim Suriye stratejimiz tamamen o bölgenin yerel savaşçılarıyla IŞİD ile mücadele üzerine kurulu. IŞİDle mücadele ilerledikçe bazı birimler gerekli olduğunda ülkenin başka bölgelerine yönlendi. Bahsettiğiniz savaşçılar Afrin’i savunmak için Afrin’e döndü mesela. Ve bu insanların bir kısmı zaten Afrinli. Eviniz köyünüz saldırı altında ve gidip savunuyorsunuz. Umuyoruz ki, bunu yapmak için dönenler az sayıda bir grup savaşçıdır. Biz Türkiye’den bu operasyonun ölçeğini ve zamanını sınırlamasını istedik ki, böylece IŞİD üzerindeki baskıyı devam ettirebilelim,” ifadelerini kullanan Pahon, Menbiç Askeri Konseyi’ne de değindi:

“Menbiç’te bugün ABD’nin tek ortaklığı Menbiç Askeri Konseyi ile. Eğit-donat programını bu konsey ile birlikte yürütüyoruz. Yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Çerkez ve Türkmenlerden oluşan bir yapıdan bahsediyoruz. Menbiç Askeri Konseyi SDG ile aynı hizada. SDG’nin parçası mı yoksa onlarla sadece bağlantılı mı tam olarak emin değilim. Ama uyum içinde çalışıyorlar.”

Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Pahon, ‘’Mınbiçten çıkmak şu anda planladığımız bir şey değil. Türkiye bir NATO müttefiki ve 1950’lerin ortasından beri ilişkimizde Türk askeriyle herhangi bir çatışmamız yok. Bunun bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Hükümetlerimiz bunun olmaması için her seviyede temasta, şeklinde konuştu.

Pentagon, PKK’nın ABD için yabancı bir terör örgütü olduğunu yineledi ve ne PKK’yı ne de onunla aynı hizadakileri desteklediklerine vurgu yaptı.

ABD’nin güvenlik taramasından geçmiş Suriye muhalefetinin üyeleriyle savaştığına değinen Pahon, bu birimlerin IŞİD dışında herhangi bir şeye odaklanmaları halinde – buna Türkiye ve rejim de dahil – desteklerini keseceklerini açıkladı.

Son güncelleme: 17:53 06.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı