• Turkhane Logo

Peker'in iddiaları KKTC'yi de sarstı

KKTC’nin eski başbakanı Yorgancıoğlu

18:35 23 Mayıs 2021 Pazar
Peker'in iddiaları KKTC'yi de sarstı
KKTC’nin eski başbakanı Yorgancıoğlu

Organize suç örgütü lideri Sedat Pekerin yayınladığı videolarda dile getirdiği iddialar Kıbrısta da gündeme taşındı. Peker, 1990lı yıllarda katledilen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalıyla ilgili, Sonraki videolarda sayın derin devletimizin başı ile 1996da Kıbrısta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalıyı konuşacağız ama Korkut Ekeni de alıp üçümüz konuşacağız ifadelerini kullanmıştı.

Duvarın aktardığına göre; Peker’in Adalıyla ilgili açıklamaları Kıbrıs’ta basının ve siyaset dünyasının tepkisini çekti. Adalı’nın eşi İlkay Adalı, Peker’in iddialarının gerçeklere ışık tutup tutmayacağını merak ettiğini söyledi.  İlkay, söz konusu haberi Gerçekler mi acaba, merak ettik” notuyla paylaştı.
ESKİ BAŞBAKANDAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Yenidüzen gazetesinin eski yöneticilerinden olan, KKTC’nin eski başbakanı Özkan Yorgancıoğlu “Yeniden gündem olması gerektiğine inanıyorum. Tüm faili meçhullerle ilgi soruşturmalar yapılmalı” mesajını verdi. Yorgancıoğlu, “Bütünlüklü bir soruşturmanın yapılması ve kimsenin (suikastlere) yeltenemeyeceği bir ortamın yaratılması gerektiğine inanıyorum. Demokrasiye inanan herkes dilerim ortak bir tavır geliştirirler ve failler ortaya çıkar” dedi.
SONUÇ ALINMASI İÇİN BASKI YAPILMALI
Eski başbakan yardımcısı ve Halkın Partisi lideri Kudret Özersay da, KKTC yargısını göreve davet etti. “Gazeteci Kutlu Adalı’nın faili meçhul cinayeti insan hakları ve basın özgürlüğü açısından ülkemizde kara bir lekedir” diyen Özersay, şöyle konuştu: Polis ve savcılığın yeni bilgi ve itirafları yakından takip etmesi ve dosyayı güncelleyerek sonuçlandırmaya çalışması gerekir. Bu ülkede insan haklarını ve demokrasiyi önemseyen herkesin bu konuyu takip etmesi, sonuç alınması için baskı koyması önemlidir.
TÜRKİYE SUÇLU BULUNMUŞTU
Kıbrıslı basın emekçisi Adalı, 1996 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan, Ortodoks dünyası için büyük önem arz eden Aziz Barnabas Kilisesi’ne silahlı baskın düzenlenmesi sonrasında paha biçilemez ikonaların çalınması olayı üzerinde durmuş ve birçok sorunun yanıtsız kaldığına işaret etmişti.
1970’li yılların başında Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş’a yakın duran, sonraki dönemdeyse muhalif yazılarıyla tanınan Yenidüzen gazetesi yazarı Adalı, Kıbrıs gündemine damgasını vuran yazısı sonrasında evinin önünde suikasta uğradı. Dönemin KKTC başbakanı Hakkı Atun, cinayetle ilgili ‘askeri operasyon’ açıklamasında bulundu. Suikast ile ilgili olarak Kıbrıs basını ‘derin devlet’ konusu üzerinde durdu. 2000’li yıllarda Adalının cinayeti, eşi İlkay Adalı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmış ve dava sonucunda Türkiye suçlu bulunmuştu.

Son güncelleme: 18:35 23.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı