• Turkhane Logo

Pasifikte sular yeniden ısınıyor

Tayvan'da 13 Ocak'ta gerçekleştirilecek başkanlık ve parlamento seçimleri öncesi gerilim yükseliyor.

10:10 12 Ocak 2024 Cuma
Pasifikte sular yeniden ısınıyor
Tayvan'da 13 Ocak'ta gerçekleştirilecek başkanlık ve parlamento seçimleri öncesi gerilim yükseliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çini ülkedeki seçimlere müdahale etmemeye çağırırken ana muhalefet partileri Pekinin Hong Kongdaki baskılarına dikkat çekerek bu politikanın Tayvana da uygulanacağı uyarısında bulunuyor.

Seçim sürecini yakından takip eden Washington yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Pekine açık bir uyarıda bulunarak Tayvan seçimlerine dışarıdan herhangi bir müdahale ya da etkiye karşı olduklarını söyledi.

Washingtonun seçimlerde taraf tutmadığını vurgulayan yetkili, Tayvandaki seçimlere dışarıdan herhangi bir müdahale ya da etkiye karşıyız. Kim seçilirse seçilsin, Tayvana yönelik politikamız aynı kalacak ve ilişkimiz de devam edecek. ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri, adayla resmi diplomatik bağları olmamasına rağmen Tayvanın en önemli uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi konumunda.

Tayvanda muhalefet partileri tek ülke, iki sistem modeline karşı
Tayvanda seçimler öncesi muhalefet partileri de sürece Pekinin müdahale etmesine karşı bir tavır sergiliyor.
1997de Çin yönetimine geri dönen eski İngiliz kolonisi Hong Kongda Pekin tek ülke, iki sistem yönetim modelini uyguluyor.

Pekin bu modelin kendisine ait olduğunu iddia ettiği Tayvan için de geçerli olduğunu savunuyor.

Ana muhalefet partisi Kuomintangdan yetkililer ise Tayvanda bu modeli kabul etmediklerini vurgulayarak, Eğer Pekin Hong Konga bu şekilde davranırsa, Tayvan halkı da bunu izleyecektir. Tayvan halkı tek ülke, iki sistem çerçevesini kesinlikle kabul etmeyecektir. ifadelerini kullandı.

Hong Kong, iki sistem modeli altında özerklik vaadiyle Çin yönetimine geri dönmüştü.

Ancak eleştirmenler, Çinin özellikle 2020de aktivistlerin hapse atılmasına, medya kuruluşlarının ve sivil toplum gruplarının kapatılmasına ve muhalefetin bastırılmasına yol açan ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesiyle verdiği sözleri tutmadığını söylüyor.

Pekin ise ulusal güvenlik yasasının 2019daki kitlesel demokrasi yanlısı protestoların ardından düzeni yeniden sağladığını söylüyor.

Hafta başında, Tayvanın iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi (DPP) başkan adayı Lai Ching-te, Hong Kongun Çin yönetimi altında özgürlüklerden yoksun olmasını eleştirerek, Pekinin istediği olursa aynı şeyin Tayvanın da başına gelebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 10:10 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı