• Turkhane Logo

Papa suikastinin 40. yılında savcı konuştu: Ağca'nın yanında Oral Çelik de vardı

Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminin ilk savcısı Ilario Martella, olay anında meydanda Oral Çelik'in de olduğunu ileri sürdü.

19:17 13 Mayıs 2021 Perşembe
Papa suikastinin 40. yılında savcı konuştu: Ağca'nın yanında Oral Çelik de vardı
Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminin ilk savcısı Ilario Martella, olay anında meydanda Oral Çelik'in de olduğunu ileri sürdü.


Mehmet Ali Ağcanın 13 Mayıs 1981de Vatikanda Papa 2. Jean Paula düzenlediği suikast girişiminin 40. yılında soruşturmayı yürüten ilk savcı Ilario Martella ve Papanın fotoğrafçısı Arturo Mari, DW Türkçeden Esma Çakıra konuştu. 

Vatikanın San Pietro Meydanında, 17.20de Mehmet Ali Ağca, Katolik Kilisesinin 264üncü lideri Jean Paul geleneksel halkla buluşmasını gerçekleştirirken silahıyla ateş açtı. Jean Paul, biri vücuduna biri parmağına isabet eden iki kurşunla yaralandı. O sırada 60 yaşında olan Papa, 5,5 saat süren kritik bir operasyonun ardından hayata döndürüldü.


Papa 2. Jean Paulün 27 yıllık görev süresi boyunca fotoğrafçılığını yapan Arturo Mari (81), suikast girişimi sırasında onun yanındaydı. Marinin, tetiği çekerken Ağcanın kolu ve tabancasının göründüğü, Papanın cipe yığıldığı anları belgeleyen fotoğrafları tarihe geçti. Mari, ateş edenlerin birden fazla olduğu yönündeki iddiaları destekleyerek bu kişinin Oral Çelik olduğunu söyledi. Mari, İki kurşun ateşlendi deniyor, ama asıl ateşlenen dörttü. Çünkü değişik açılardan geliyorlar, ki bu da başka bir kişinin daha ateş ettiğine işaret. O gün Papayla birlikte iki ABDli kadın da yaralandı ve onlara isabet eden kurşunlardan biri Papa’nın işaret parmağından seken kurşun, diğeri ise Ağcanın bulunduğu yerin karşısından ateşlenendi dedi.

Ağcanın Papaya suikast girişimini soruşturan ilk savcı olan Ilario Martella da meydanda Ağcanın tek başına olmadığını, bazı deliller ışığında bu kişinin Oral Çelik olduğunu savundu. Savcı, yıllar geçtiği için bu olayın aydınlatılmasında artık zorluk yaşanabileceğini, ancak bunun tek bir yolu olduğunu belirterek Ağcanın vicdanı konuşmalı dedi.

Papaya yakın isimlerden Polonya asıllı Gianfranco Svidercoschi de Papanın kendisini öldürme girişiminin ardında Sovyetler Birliğinin olduğunu düşündüğünü anlattı. 

Fransada başka suçtan hapis yattıktan sonra İtalyaya iade edilerek yargılanan Oral Çelik, delil yetersizliğinden beraat etmişti. Gazeteci-yazar Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü olan ve Papa 2. Jean Paula suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağcanın 30 yıllık cezaevi hayatı İtalyadan Türkiyeye iade edilmesinin ardından 11 Aralık 2018de sona ermişti. 

Söyleşilerin tamamı BURADA

Son güncelleme: 19:17 13.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı