• Turkhane Logo

Papa Francis çocuk istismarı raporunu yorumladı: Acı ve utanç duyuyorum

Papa Francis, Fransa Katolik Kilisesi'nde cinsel istismar vakalarını ortaya çıkaran rapor hakkında "Vakit, utanma vakti" dedi.

16:16 06 Ekim 2021 Çarşamba
Papa Francis çocuk istismarı raporunu yorumladı: Acı ve utanç duyuyorum
Papa Francis, Fransa Katolik Kilisesi'nde cinsel istismar vakalarını ortaya çıkaran rapor hakkında "Vakit, utanma vakti" dedi.


Fransada Katolik Kilisesinde son 70 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını ortaya çıkaran raporun ardından Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, Vakit, utanma vakti dedi.

Fransa Katolik Kilisesi tarafından görevlendirilen Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (CIASE) dün yayımladığı raporla, 1950den bu yana 216 bin çocuğun dini görevlilerin cinsel istismarına uğradığını açıklamıştı.


Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, bu sabah Vatikanda düzenlenen bir törende bu rapora da değinerek acı ve utanç duyduğunu söyledi. Papa, Mağdurlara, yaşadıkları travma için üzüntümü, acımı ve utancımı, utancımızı sunuyorum. Kilisenin çok uzun süre onları merkeze almaktan aciz kalmasının utancını diye konuştu.

Bu sorunla yüzleşmenin zor ama gerekli bir sınav olduğunu söyleyen Papa, dini görevlileri benzer dramların yeniden yaşanmaması için çalışmaya çağırdı. Papa, kilisenin herkes için güvenli bir ev olmasının sağlanmasını istedi. Vatikanda her çarşamba düzenlenen genel kabul töreninde kendisini dinleyenleri hep beraber dua etmeye çağıran Papa, dua sırasında Tanrım, yücelik sana, utanç bize. Vakit, utanma vakti dedi.

Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonunun 2018den bu yana üzerinde çalıştığı 2500 sayfalık rapor dün yayımlanmıştı. Raporda, dini görevlilerin cinsel istismarına uğrayan mağdurların büyük çoğunluğunun erkek çocukları olduğu ve çoğunun yaşlarının 10-13 arasında değiştiği belirtiliyordu.

Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, Katolik Kilisesine bağlı okullar gibi çeşitli kurumlarda çalışan ancak dini görevli olmayan kişilerin tacizine uğrayanlar da dahil edildiğinde mağdur sayısının 330 bine ulaşabileceğini açıklamıştı. Raporda, kilise görevlileri cinsel istismarları önleme konusunda başarısız olmanın yanı sıra bu vakaların üzerini bir sessizlik perdesiyle örtmekle de suçlanıyordu.

Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, Kilisenin 2000lerin başına kadar mağdurlara karşı derin, tam ve acımasız bir kayıtsızlık gösterdiğini söylemişti. Rapor dün yayımlandığında da Vatikandan bir açıklama yapılmış ve Papanın, şikayette bulunma cesareti gösterdikleri için taciz mağdurlarına minnettar olduğu belirtilmişti. (BBC Türkçe)

Son güncelleme: 16:16 06.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı