• Turkhane Logo

Pakistan'ın sınır dışı kararı sonrası binlerce Afgan ülkeden kaçıyor

Pakistan'da yasa dışı olarak kalan binlerce Afgan, sınır dışı talimatının ardından ülkeyi terk ediyor. İnsan hakları örgütleri göçmenler üzerinde

17:57 31 Ekim 2023 Salı
Pakistan'ın sınır dışı kararı sonrası binlerce Afgan ülkeden kaçıyor
Pakistan'da yasa dışı olarak kalan binlerce Afgan, sınır dışı talimatının ardından ülkeyi terk ediyor. İnsan hakları örgütleri göçmenler üzerinde

Pakistanda yasa dışı olarak kalan yaklaşık 1.7 milyon Afganın 1 Kasıma kadar ülkeyi terk etmesi emrinin verilmesinin ardından günlerdir on binlerce kişi sınıra akın ediyor.

Karara uymayanlar sınır dışı etme merkezlerinde tutuacak ve ülkelerine gönderilecek.

İnsan hakları örgütleri göçmenler üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir baskı olduğunu söylüyor.

Maroza Bibi ve çocukları, Pakistan sınırında bekleyen yüzlerce Afgan arasında.

Tutuklanma korkusuyla onlarca yıldır evim dediği ülkesini aceleyle terk eden 52 yaşındaki Bibi, Çok güzel anılar biriktiriyorum. Pakistanın bize vatandaşlık vermesini bekliyordum ama bu gerçekleşmedi ve bizi neredeyse elimiz boş dönmek zorunda bıraktı dedi.

Ailesi Afganistandaki Sovyet savaşından kaçtığında 10 yaşındaydı ve Keşmire yerleşerek bir aile kurdu; kocası burada hayatını kaybetti.

On yıllardır süren çatışmalar sırasında milyonlarca Afgan sınırı geçerek Pakistana kaçtı. Pakistan bugün dünyanın en büyük mülteci nüfuslarından birine ev sahipliği yapıyor.

Talibanın Ağustos 2021de iktidarı ele geçirmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler giderek bozuldu. O tarihten sonra yüz binlerce Afganın sınırı geçtiği tahmin ediliyor.

Aşağılanmamak için gidiyorum
Pakistan polisi, göçmenlere baskınlar düzenlemeye ve Afganları gözaltına almaya başladı; avukatlar gelişigüzel tutuklamalar ve haraç alındığını bildiriyor.
Zülfikar Han, Peşaver yardım kampında mülteci bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Han, sınırda AFPye Pakistanlı yetkililer tarafından aşağılanmamak için gitmeye karar verdim dedi.

Sınır görevlisi Hakeem Ullah, Sınırdaki kadınlar, özellikle de hamile kadınlar ve engelliler pek çok sorunla karşı karşıya, saatlerce sıralarını beklediklerini görebilirsiniz diye konuştu.

Yetkililer, sınırda her gün 2 binden fazla kişinin işlem gördüğünü, ancak bunların çoğunun sık sık gidip gelen işçiler ve tüccarlar olduğunu söyledi.

Khyber Pakhtunkhwa eyalet hükümeti sözcüsü Feroz Jamal, son haftalarda yaklaşık 60 bin Afganın gönüllü olarak sınırdan ülkeyi terk ettiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletlere göre yaklaşık 1.3 milyon Afgan kayıtlı mülteci ve 880,000 Afgan Pakistanda kalmak için yasal statüye sahip.

İslamabad, 1.7 milyon Afganın Pakistanda yasadışı olarak bulunduğunu söylüyor.

178 dolar taşıyabilecekler
Afganların sınırı sadece sınırlı eşyaları ve 50,000 Pakistan rupisi (178 dolar) ile geçmelerine izin verilecek; ayrıca hayvanlarını geride bırakmaları gerekecek.

Bir grup eski ABD diplomatı Pakistana, Taliban yönetiminden kaçan risk altındaki mültecileri sınır dışı etmemesi çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler de geri dönüşlerin gönüllü olması ve herhangi bir baskı olmadan gerçekleşmesi gerektiğini bildirmişti.

Kendi ekonomik zorluklarıyla mücadele eden Afganistan, uluslararası bankacılık sistemiyle bağlantısı kesilmiş durumda. Ülke özellikle soğuk kış aylarının başlamasıyla birlikte insani yardıma büyük ölçüde bağımlı hale geldi.

Son güncelleme: 17:57 31.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı