• Turkhane Logo

Pakistan'da 'yolsuzluk' hakim karşısnda!

İmran Han’ın Pakistan’da Başbakanlık görevine gelmesinin ardından başlayan yolsuzluk soruşturmalarında, eski Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ve eski Başbakan Navaz Şerif suçlu bulundu.

20:30 15 Eylül 2020 Salı
Pakistan'da 'yolsuzluk' hakim karşısnda!
İmran Han’ın Pakistan’da Başbakanlık görevine gelmesinin ardından başlayan yolsuzluk soruşturmalarında, eski Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ve eski Başbakan Navaz Şerif suçlu bulundu.



Pakistan’da Yolsuzlukları Araştırma Bürosu (NAB), eski Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ve eski Başbakan Navaz Şerif hakkında yürüttüğü soruşturmalar sonucunda iki liderin devlete verilen hediyeleri zimmetlerine geçirdikleri ve değerleri altında satışını gerçekleştirdikleri iddiası ile mahkemeye suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkeme de iki lideri yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava başlatmıştı.

Yolsuzluk Mahkemesi Başkanı Hakim Syed Asghar Ali, Pakistan Halk Partisi eş başkanı Asif Ali Zardari’ye, 2008-2013 yılları arasında cumhurbaşkanı görevi sırasında yabancı liderlerden yasalara aykırı olarak hediye kabul ettiği için suçlamaların kabul edildiğini söyledi. Aynı dosya kapsamında eski Başbakan Navaz Şerif ise mahkemeye katılmadığı için mahkemeye zorla getirilmesine karar verilmiş ve ilk duruşmaların ardından her iki lider de diğer yolsuzluk davalarında kefaletle serbest bırakılmıştı.


Güney Asya ülkesi Pakistan’ın 2013-2017 yılları arasında Başbakanlık görevini yürüten Navaz Şerif’e 2018 yılında yolsuzluk davası açılmıştı. Bu dava sonucunda 70 yaşındaki Şerif suçlu bulunmuş ancak Lahor Yüksek Mahkemesi muhalif liderin kalp rahatsızlığı nedeni ile tedavi amaçlı geçen yılın Kasım ayında 4 hafta süreyle yurtdışına çıkmasına izin vermişti. Yaklaşık 9 aydır Londra’da tedavi gören Şerif, mahkemenin 10 Eylül’de hakim karşısına çıkması çağrısına rağmen rahatsızlığını ileri sürerek ülkeye geri dönmeyeceğini açıkladı. Muhalefet partileri ise, Başbakan İmran Han ve hükümeti yaşanan gelişmelerden dolayı zulümle suçluyor. Ancak Pakistan medyasında çıkan haberlere göre, Hükümet Navaz Şerif’i çoktan “kaçak” ilan etti ve iade işlemleri için İngiltere hükümetine başvuruda bulundu.

Mayıs ayında, Şerif’in ailesiyle birlikte Londra’daki bir kafede çekilmiş fotoğrafları ise sosyal medyada büyük tartışmalara yol açmıştı.

MAHKEME SUÇLU BULDU

Başkent İslamabad’da bugün görülen davada, Pakistan’ın eski cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ve eski başbakan Yusuf Raza Gilani’yi Toshakhana’da yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle suçlu buldu. Mahkeme ayrıca, eski Başbakan Navaz Şerif’i de yargılamaya katılmadığı için tutuklanmasına ve mahkemeye zorla getirilmesi kararı verdi. Mahkeme ayrıca Şerif’in mal varlıklarına el konulmasına hükmederken, NAB yetkililerinin de önümüzdeki yedi gün içinde mahkemeye varlıkların listesini sunmasını istedi.

Yolsuzlukları Araştırma Bürosu (NAB), eski Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari, eski başbakanlar Yousuf Raza Gilani ve Nawaz Sharif’i makama verilen hediyelerin kötüye kullanıldığını açıklamıştı.

ZARDARİ SUÇLAMALARI REDDETTİ 

Bir suikast sonucunda hayatını kaybeden eski Başbakan Benazir Butto’nun eşi eski Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari, mahkeme sonrası NAB’nin kendisine karşı düzenlediği suçlamalar ile ilgili basın mensuplarına, geçmişte de bu tür iddialarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Daha önce de bu tür suçlamalardan aklanmıştım ve yine aklanacağım” dedi. Benazir Butto’nun Başbakanlığı döneminde Zardari ile ilgili hakkında sıkça yolsuzluk suçlamaları yapılarak “Yüzde 10” lakabı takılmıştı.

TOSHAKHANA SUÇLAMALARI

Yolsuzlukları Araştırma Bürosu (NAB) bu yılın Mart ayında, devlet hazinesinden yolsuzluk yapıldığına dair iddiaların ardından başlatılan soruşturmalarda Toshakhana’da (devlet hediye deposu) kuralları ihlal ettikleri iddiasıyla sanıklar aleyhine Mahkemeye suç duyurusunda bulunmuştu. NAB, eski Başbakan Yusuf Raza Gillani’nin, bazı iş adamlarından yasadışı yollarla faydalar sağlamak için, yetkilerini kötüye kullandığı bilgisine ulaşmıştı. NAB, devlete ait lüks araçların Navaz Şerif, Yusuf Gilani ve Asif Ali Zardari tarafından “toplam değerlerinin % 15 altına satıldığı” bilgisini de mahkemeye sundu.

Son güncelleme: 20:30 15.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı