• Turkhane Logo

Pakistan-İran hava saldırıları bölgesel gerilimin başlangıcı olabilir mi?

Pakistan Müslüman Talba Mahaz üyeleri Perşembe günü Pakistan'ın İslamabad kentinde İran'ın Pakistan sınır bölgesindeki saldırısını kınamak için düzenlenen gösteride sloganlar attı

09:45 19 Ocak 2024 Cuma
Pakistan-İran hava saldırıları bölgesel gerilimin başlangıcı olabilir mi?
Pakistan Müslüman Talba Mahaz üyeleri Perşembe günü Pakistan'ın İslamabad kentinde İran'ın Pakistan sınır bölgesindeki saldırısını kınamak için düzenlenen gösteride sloganlar attı

İran ve Pakistan tarafından düzenlenen karşılıklı hava saldırılarında on bir kişi hayatını kaybetti. Saldırıların arkasında ne var ve gelecek için ne anlama geliyor?

İran ve Pakistan arasında gerçekleşen ve en az 11 kişinin ölümüne neden olan hava saldırıları, iki komşu ülke arasındaki gergin ilişkilerde önemli bir tırmanışa neden oldu.

Salı günü İran, Pakistan sınırındaki etnik Beluç bölgelere hava saldırıları gerçekleştirirken perşembe günü de Pakistan İrandaki Beluç azınlığı hedef aldı.

Peki İran ve Pakistan neden kendi toprakları yerine birbirlerinin topraklarındaki bağımsız Belucistan için mücadele eden isyancıları vurmayı tercih ediyor?

İran ve Pakistan arasındaki ilişkilerin kısa bir geçmişi
İran ve Pakistan, kaçakçıların ve militanların serbestçe dolaştığı bilinen 900 kilometrelik kontrolün çok az olduğu bir sınırı paylaşıyor. Her iki ülke de birbirlerinin sınırın diğer tarafında faaliyet gösteren bazı grupları desteklediğinden ya da en azından onlara karşı yumuşak davrandığından şüpheleniyor.

İranın salı günü hedef aldığı Sünni ayrılıkçı grup Ceyş el-Adlın Pakistan dışında faaliyet gösterdiğine ve İran güvenlik güçlerine saldırılar düzenlediğine inanılıyor.

Pakistan güvenlik güçlerine ve Çin altyapı projelerine saldıran ve 2000 yılında kurulan Beluç Kurtuluş Ordusunun da İranda saklandığından şüpheleniliyor.

Pakistan neden misilleme yaptı ve niye şimdi?
Pakistan perşembe günü İranda gerçekleştirdiği saldırıların Belucistan Kurtuluş Ordusu ve Belucistan Kurtuluş Cephesinin saklandığı yerleri hedef aldığını açıkladı. Pakistan, İrana ve diğer komşularına bir mesaj göndermek istediğini ve kışkırtılması halinde karşılık verebileceği uyarısında bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Pakistan en son 2019 yılında tartışmalı Keşmir bölgesinde iki Hint savaş uçağını düşürüp bir pilotu esir aldığında komşu bir ülkeye misillemede bulunmuştu. Bu olay, Hindistanın Pakistan içinde Yeni Delhinin terörist eğitim kampı olduğunu iddia ettiği bir yere düzenlediği saldırının ardından gerçekleşti.

İki ülke arasında uzun süredir istikrarsız bir ilişki var ancak bu saldırılar muhtemelen iç dinamiklerden kaynaklanıyor.

Tahran, bu ayın başlarında IŞİDin üstlendiği kanlı saldırının yanı sıra İsrailin Hamasa açtığı savaş ve iç kamuoyundaki huzursuzlukların ardından bir tür eylem için artan bir baskı yaşıyor.

Analistlere göre Pakistanın perşembe günkü saldırısı aynı zamanda iç politikaya yönelik bir amaca da hizmet ediyor.

İslamabaddaki Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundan Abdullah Khan, APye yaptığı açıklamada, Hükümet ve ordu büyük bir baskı altında. Kamuoyundaki güçlü ordu algısı eskisi gibi değil, bu yüzden karşılık vermek zorunda kalındı. ifadelerini kullandı.

Gerilimin tırmanması ne kadar olası?
İran ordusu perşembe günü doğuda Pakistan yakınlarındaki Çabahar limanından batıda Irak sınırına kadar uzanan yıllık hava savunma tatbikatına başladı. Tatbikatta uçaklar, insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri gerçek mühimmat kullanacak.

İran ve Pakistanın yeni saldırılarda bulunması mümkün, ancak bu haftaki saldırılar kendi ordularının özellikle de radar ve hava savunma sistemlerinin hazırlığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Pakistan için bu tür sistemler, nükleer silahlara sahip rakibi Hindistan ile yaşadığı sürekli ve düşük seviyeli gerilim göz önüne alındığında hayati önem taşıyor. Pakistanın teçhizatı uzun zamandır İran sınırından ziyade Hindistan sınırı boyunca konuşlandırılmış durumda.

İran da baş düşmanı ABDnin olası saldırılarına karşı radar ve hava savunma sistemlerine güveniyor.

Hava saldırıları İran ve Pakistan için ne anlama geliyor?
Bu saldırıların düzenlenmesi Tahranın İsrail ve ABD ile daha geniş çaplı bir çatışma riskine girmeden, özellikle de İranın hızla ilerleyen nükleer programı nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde, doğrudan askeri eylemde bulunduğuna işaret etmesini sağlıyor.

Ancak hava saldırıları Pakistanda ters tepebilir çünkü Beluc Kurtuluş Ordusu cinayetlerin intikamını alacağını ve devlete savaş açacağını açıkladı.

Son güncelleme: 09:45 19.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı