• Turkhane Logo

Pakistan: İmran Han'ın destekçileriyle polis arasında çatışma

Pakistan'da polisin eski başbakan İmran Han'ı gözaltına alma girişimi sonrası, Han'ın destekçileri ile polis arasında çatışma yaşandı.

09:53 15 Mart 2023 Çarşamba
Pakistan: İmran Han'ın destekçileriyle polis arasında çatışma
Pakistan'da polisin eski başbakan İmran Han'ı gözaltına alma girişimi sonrası, Han'ın destekçileri ile polis arasında çatışma yaşandı.

Ana muhalefet lideri Hanın Lahordaki evinin önünde toplanan kalabalığa, polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti, kalabalık polise taş ve sopa fırlatarak karşılık verdi.

Mahkeme, başbakan olduğu 2018-2022 yılları arasında, yabancı devlet görevlileri tarafından verilen resmi hediyeleri sattığı suçlamasıyla, Han hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Mahkemenin 13 Marttaki kararı sonrası, Hanın Adalet Hareketi Partisinin (PTI) destekçileri Hanın evinin önünde toplanmaya başladı.

Han, hakkındaki davanın siyasi olduğunu ve amacın Hanın partisinin gelecek genel seçimlere katılmasını engellemek olduğunu savunuyor.

BBC Urdu servisine konuşan Han, daha önce de kendisine yönelik gözaltı girişimleri olduğunu ama bu kez onu parmaklıklar arkasına sokmaya kararlı olduklarını düşündüğünü söyledi.

Han Kaç gece geçiririm bilinmez ama gecelerimi hücrede geçirmeye zihinsel olarak hazırım. Hapse gireyim ya da girmeyeyim, seçimi kazanacağız dedi.

Han polisin attığı göz yaşartıcı gaz fişeklerinin, evinin içine girdiğini de ekledi.

Hanın destekçileri başka kentlerde de sokağa çıktı.

Pakistan Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb ise gözaltı girişiminin seçimlerle bir ilgisi olmadığını ve polisin sadece mahkeme kararlarını uygulamaya çalıştığını savundu.

Pakistandaki genel seçimlerin normal takvime göre en geç bu yılın Ekim ayına kadar yapılması bekleniyor.

Han, başbakanlığı nasıl kaybetmişti?
İmran Han geçen yıl Nisan ayında parlamentoda yapılan güven oylamasını kaybederek başbakanlıktan alınmıştı.
Han güven oylaması döneminde, Rusya ve Çin ile dostane ilişkileri yüzünden ABDnin muhaliflerle iş birliği yapıp, kendisini devirmeye çalıştığını savunmuştu.

Hanın yerine dönemin ana muhalefet lideri ve Pakistan Müslüman Birliğinin Başkanı Şahbaz Şerif başbakan seçilmişti.

Şahbaz Şerif, üç kez başbakanlık yapan ve Panama Belgelerinin yayımlanmasından sonra hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla 2018de üçüncü kez görevden alınan Navaz Şerifin kardeşi.

70 yaşındaki PTI lideri Han, başbakanlığı kaybetmesinden bu yana ülkede erken seçim yapılması çağrısında bulunuyor.

Geçen yıl Kasım ayında da Hanın konvoyuna Lahor kenti yakınlarındaki Vezirabadda ateş açılmış, Han saldırıda bacağından vurularak yaralanmıştı.

Son güncelleme: 09:53 15.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı