• Turkhane Logo

Pakistan-Hindistan sınırında karşılıklı ateş açıldı

Hindistan ile Pakistan arasında gerilim tırmanıyor. Pakistan'ın tutukladığı savaş uçağının pilotunu dün Hindistan'a teslim etmesi tansiyonun düşebileceği ihtimalini kuvvetlendirmişti. Ancak bugün iki ülke sınırında karşılıklı ateş açıldı. Toplam 7 kişi hayatını kaybetti.

18:49 02 Mart 2019 Cumartesi
Pakistan-Hindistan sınırında karşılıklı ateş açıldı
Hindistan ile Pakistan arasında gerilim tırmanıyor. Pakistan'ın tutukladığı savaş uçağının pilotunu dün Hindistan'a teslim etmesi tansiyonun düşebileceği ihtimalini kuvvetlendirmişti. Ancak bugün iki ülke sınırında karşılıklı ateş açıldı. Toplam 7 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan ve Pakistanın Keşmirdeki Kontrol Hattında karşılıklı ateş açması sonucu 4 Pakistanlı ve 3 Hintlinin hayatının kaybettiği, 2 Pakistanlının yaralandığı bildirildi.

Pakistan ordu sözcülüğü, Hint askerlerinin ağır silahlarla Nakiyal, Tattapani ve Jandrot bölgelerinde sivilleri hedef aldığını bildirdi. Hint askerlerinin ağır silahlarla ateş açtığı kaydedildi.
İKİSİ ASKER 4 PAKİSTANLI ÖLDÜ
2 Pakistanlı askerin ve 2 sivilin hayatını kaybettiği ifade edilirken, iki sivilin de yaralandığı ve çok sayıda evin hasar gördüğü belirtildi.
Hint yetkililer de Pakistanın açtığı ateş sonucu 3 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.
KEŞMİR İHTİLAFI ÇÖZÜLÜMEDİ
İngiltere, 1947de Hindistandan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmiri Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. 
Nüfusunun yüzde 90ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947de Pakistana katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. 
Pakistan ve Hindistanın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999da da savaş çıktı.
Keşmirin yüzde 45i Hindistanın, yüzde 35i Pakistanın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri Cammu Keşmir eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistanda Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet özelliği taşıyor. Pakistan ise kontrolü altındaki Keşmire Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir) ve Gilgit Baltistan adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1948den itibaren aldığı kararlarla Keşmirin askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan ise BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.
14 ŞUBATTA BOMBALI SALDIRI SONRASI TANSİYON YÜKSELDİ
Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmirin Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubatta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başladı.
Yeni Delhi yönetimi, saldırıyla ilgili Pakistanı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti.
Hindistan, 26 Şubatta Keşmir Kontrol Hattının Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.
Pakistan da hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistana ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Ayrıca Pakistan uçakları Hindistan hava sahasına girdi.
Hindistan, Pakistana ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıklarken, İslamabad yönetimi bunu doğrulamadı.
Gelişmeler üzerine Pakistan kapattığı hava sahasını kısmen açtığını duyururken, Hindistan bazı havalimanlarında uçuşları durdurdu.

Son güncelleme: 18:49 02.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı