• Turkhane Logo

Pakistan, 1,7 milyonu bulan Afgan sığınmacının ülkeyi terk etmesini istedi

Pakistan hükümeti, sayıları 1,7 milyonu bulan tüm izinsiz Afgan sığınmacıların Kasım ayına kadar ülkeyi terk etmelerini istedi.

10:00 05 Ekim 2023 Perşembe
Pakistan, 1,7 milyonu bulan Afgan sığınmacının ülkeyi terk etmesini istedi
Pakistan hükümeti, sayıları 1,7 milyonu bulan tüm izinsiz Afgan sığınmacıların Kasım ayına kadar ülkeyi terk etmelerini istedi.





Bu yıl sınırda saldırıların artması iki ülke arasında gerilimi tırmandırdı.



Pakistan, sınır geçişiyle yapılan saldırılardan Afganistan’da üslenmiş militanları sorumlu tutuyor; Taliban rejimi ise bu suçlamaları reddediyor.



Geçen hafta Afganistan sınırı yakınlarındaki Mastung kentinde Mevlit kandili sırasında bir camide meydana gelen patlamada en az 50 kişi hayatını kaybetti.



Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, Salı günü “yasadışı” Afganlara yönelik baskı kararını açıklarken bu saldırıya ve Belucistan eyaletindeki bir başka saldırıya doğrudan atıfta bulunmadı.



Yabancı bir ülkeye sığınma hakkını uluslararası hukuk güvence altına alıyor. Pakistan, özellikle Taliban’ın 2021’de Afganistan’da yeniden iktidara gelmesinden bu yana yüz binlerce Afgan mülteciyi kabul etti.



Birleşmiş Milletler’e (BM) göre yaklaşık 1,3 milyon Afgan mülteci olarak kayıt altına alınırken, 880 bin kişi de yasal statü kazanmış durumda.



Ancak Salı günü Bakan Bugti, henüz mülteci statüsü kazanmamış olanlara atıfta, 1,7 milyon kişinin daha ülkede “yasadışı” olarak bulunduğunu iddia etti.



Bugti, bu insanların ay sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiğini, uymayanların zorla çıkarılacağını söyledi.



Devlet medyasında çıkan haberlere göre Bugti “Eğer gitmezlerse… o zaman eyaletlerdeki veya federal hükümetteki tüm kolluk kuvvetleri onları sınır dışı etmek için harekete geçecek” dedi. Böyle bir operasyonun nasıl yapılacağı konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.



Bakan ayrıca, ülkedeki “yasadışı” Afganların özel işletmelerini ve mal varlıklarını tespit etmeyi ve bunlara el koymayı amaçlayan bir ekip kurulduğunu duyurdu.



Pakistan’daki Afgan yetkililer de yerel makamların hem yasal statüsü olan hem de olmayan Afganları toplamaya başladığını söyledi.



Büyükelçilik, eskiden Twitter olarak bilinen X’te yaptığı açıklamada, son iki hafta içinde binden fazla Afgan’ın gözaltına alındığını söyledi.



Pakistan sınırına yakın Belucistan eyaleti, Pakistan Talibanı (TTP) ve IŞİD gibi silahlı grupların sık sık saldırdığı bir bölge.



Ekim ayı başlarında aynı bölgede meydana gelen bir patlamada aralarında önde gelen bir Müslüman liderin de bulunduğu en az 11 kişi yaralanmıştı.



Yerel devlet kanalı APP hükümet kaynaklarına atıfta bulunarak, İslamabad’ın ülkedeki tüm Afganların, yasal statüsü ve Pakistan oturum kartı olanlar da dahil, ülkeyi terk etmesini istediğini bildirdi.



Bugti, Ocak ayından bu yana Pakistan sınırında 24 intihar saldırısı düzenlendiğini ve bunların yarısından fazlasından Afganistan’dan gelen militanların sorumlu olduğunu söyledi.



Bugti, 1 Kasım’dan itibaren Afganların Pakistan’a girişlerine daha sıkı kısıtlamalar getirileceğini açıkladı ve sadece vizesi olan ziyaretçilerin Pakistan’a girebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 10:00 05.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı