• Turkhane Logo

Özbekistan'da ölü sayısı artıyor

Özbekistan’ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde 1-2 Temmuz'da meydana gelen olaylarda 18 kişinin öldüğü, 243 kişinin yaralandığı bildirildi.

06:54 05 Temmuz 2022 Salı
Özbekistan'da ölü sayısı artıyor
Özbekistan’ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde 1-2 Temmuz'da meydana gelen olaylarda 18 kişinin öldüğü, 243 kişinin yaralandığı bildirildi.

Özbekistan Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Özbekistan Anayasasında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin önerilerin kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından protesto gösterilerinin düzenlendiği Karakalpakistanın merkezi Nukusta çıkan olaylarda 18 kişinin öldüğü, 38’i emniyet görevlisi olmak üzere 243 kişinin yaralandığı kaydedildi.

516 kişi gözaltına alındı.
Yaralanan 94 kişinin hastaneye kaldırıldığı, bazılarının sağlık durumunun ağır olduğu belirtilen açıklamada, olaylarla ilgili olarak 516 kişinin gözaltına alındığı vurgulandı.

Özbekistan Anayasasında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesi 1 Temmuzda Karakalpakistanda protestoların başlamasına neden oldu.

Özbekistan, protestolar sonrası Karakalpakistan bölgesinin özerkliğini kısıtlama planından vazgeçti
Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin sürdüğü Nukusa giderek vatandaşlarla bir araya geldi ve Karakalpakistanın statüsünün değiştirilmeyeceğini açıkladı.


Gösterilerin devam etmesi üzerine Mirziyoyev tarafından imzalanan kararnameyle Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde 2 Ağustosa kadar olağanüstü hal ilan edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı sağduyu çağrısı yaptı
Bu arada Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı bir açıklamada Özbekistanda meydana gelen olaylarla ilgili sağduyu çağrısı yaptı.


Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi: Özbekistan yönetiminin ve halkının, olayları sağduyu ve barış ile huzur ortamı içerisinde çözüme kavuşturacağına inancımız tamdır.

Ortak medeniyet, kültür ve tarihi bağlarımız bulunan, stratejik ortağımız dost ve kardeş Özbekistan’ın istikrar ve refahına büyük önem atfediyoruz

Kremlin: Özbekistanın iç meselesi
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Karakalpakistan Özerk Cumhuriyetiinde meydana gelen olayların Özbekistanın iç meselesi olduğunu söyledi.

Peskov, başkent Moskovada yaptığı açıklamada, Özbekistana bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyetinde gerçekleşen protesto gösterilerini değerlendirdi.

Özbekistanın Rusyanın müttefiki olduğunu belirten Peskov, Özbekistanda tüm olanlar, ülkenin iç meselesidir. Mevcut sorunların, Özbekistan yönetiminin aktif çalışmalarıyla çözüleceğinden hiç şüphemiz yok. dedi.

Son güncelleme: 06:54 05.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı