• Turkhane Logo

Oy sayımının sürdüğü ABD’de Biden galibiyete daha yakın

Donald Trump ve Joe Biden arasındaki seçim yarışı adeta fotofinişe kaldı. Sonuçların bugün netleşmesi beklenirken alternatif senaryolarda Biden ismi ön plana çıkıyor. Gözler oy sayımının devam ettiği 6 eyaletten gelecek sonuçlara çevrildi.

12:17 06 Kasım 2020 Cuma
Oy sayımının sürdüğü ABD’de Biden galibiyete daha yakın
Donald Trump ve Joe Biden arasındaki seçim yarışı adeta fotofinişe kaldı. Sonuçların bugün netleşmesi beklenirken alternatif senaryolarda Biden ismi ön plana çıkıyor. Gözler oy sayımının devam ettiği 6 eyaletten gelecek sonuçlara çevrildi.



59’uncusu yapılan ABD başkanlık seçimlerinde kritik eyaletlerdeki oy sayımı hala devam ediyor. Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Wisconsin, Nevada ve Pennsylvania’dan çıkacak sonuçlar kazananı belirleyecek.

SON 71 SEÇİCİ DELEGE BELİRLENECEK


ABD’deki seçim sistemine göre herhangi bir eyalette oyların çoğunluğunu kazanan aday, o eyaletin nüfus büyüklüğüne bağlı olarak sahip olduğu seçici delegelerin tümünü kazanırken; bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için toplam 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor. Halen toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Pensilvanya, Kuzey Carolina, Georgia, Arizona, Nevada ve Alaska eyaletlerinde seçim sonuçları netleşmiş değil.

/

BİDEN ARADAKİ FARKI KAPATIYOR

Sayımı tamamlanan eyaletlerden Biden 264, Trump ise 214 delege aldı. Biden geride olduğu yerlerde ise posta yoluyla gelen oylar sayesinde aradaki farkı kapatmaya başladı. Kritik eyaletlerden Georgia’da Trump ile Biden arasındaki oy farkı 1500’ün altına düşerken ABD Posta Servisi, Pensilvanya eyaletinde 1700 posta oyunun teslim edilmek üzere dağıtım merkezinde olduğunu açıkladı. Başkanlık yarışının en çekişmeli geçtiği yerlerden biri olan Pensilvanya’da oyların yüzde 94’ü sayıldı. Buna göre Trump, Biden’den 0.5 puan önde görünüyor. Trump’ın oyu yüzde 49.6 iken, Biden ise yüzde 49.1 seviyesinde.

TV’LER TRUMP’IN KONUŞMASINI YARIDA KESTİ

Diğer yandan ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’dan halka seslendi. Konuşmasında zafer ilan eden Trump, demokratları hile yapmakla suçladı. Bunun üzerine birçok televizyon kanalı Trump’ın konuşmasını kesti. Televizyon kanalları Trump’ın konuşmasını “gerçeğe aykırı ve mesnetsiz” olarak değerlendirdi. Bununla birlikte Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da usulsüzlük iddialara devam etti ve “Oy sayımı yasal şekilde yapılırsa ABD başkanlığını kolayca kazanabilirim. Gözlemciler hiçbir şekilde içeri alınmıyor ve işlerini yapmalarına izin verilmiyor. Bu oylar yasal kabul edilmemeli. Yüksek Mahkeme karar vermeli” dedi. Bu çıkışına karşın birçok eyalette Trump’ın sayımı durdurma başvurusu reddedildi.



BİDEN’A GİZLİ SERVİS KORUMASI İDDİASI

Washington Post ise gizli servisin Biden’ı korumak için bugünden itibaren takviye kuvvet görevlendirme kararı aldığını yazdı. Biden’ın Cuma günü büyük bir konuşma yapmaya hazırlandığı ve gizli servisin takviye kuvvet görevlendirme kararının bu sebeple alındığı iddia ediliyor.

BİDEN KAZANMAYA DAHA YAKIN

264 delegeye ulaşan Biden, uzmanlara göre seçimi kazanmaya daha yakın. Farklı senaryoları değerlendiren uzmanlar, Biden’ın başkanlık için gereken son 6 delegeyi kazanmasının uzak ihtimal olmadığını değerlendiriyorlar.


Son güncelleme: 12:17 06.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı