• Turkhane Logo

'Oy çalmakla' suçlanan Trump seçime girebilecek mi?

Trump'ın 2024 oy pusulasında kalmak için Yüksek Mahkeme'de temyize taşıdığı dönüm noktası niteliğindeki davada yargıçlar, İç Savaş'tan sonra kabul edilen ve

10:12 09 Şubat 2024 Cuma
'Oy çalmakla' suçlanan Trump seçime girebilecek mi?
Trump'ın 2024 oy pusulasında kalmak için Yüksek Mahkeme'de temyize taşıdığı dönüm noktası niteliğindeki davada yargıçlar, İç Savaş'tan sonra kabul edilen ve

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) Yüksek Mahkeme eski Başkan Donald Trumpın Kongre saldırısı nedeniyle oy pusulasından çıkarılması yönünde alınan Colorado Eyaleti Yüksek Mahkemesinin hükmünü görüşecek.

Trumpın 2024 oy pusulasında kalmak için Yüksek Mahkemede temyize taşıdığı dönüm noktası niteliğindeki davada yargıçlar, İç Savaştan sonra kabul edilen ve ayaklanmaya karışan eski makam sahiplerinin tekrar göreve gelmesini engelleyen bir anayasa hükmünü ilk kez değerlendirecek.

Colorado Yüksek Mahkemesi, 2020 seçimlerini kaybetmesinin ardından 6 Ocak 2021de ABD Kongre Binasına yapılan saldırıyla sona eren süreçte, Trumpın ülkenin başkentindeki isyanı kışkırttığına ve yeniden başkan olmaya uygun olmadığına karar vermişti.

Trumpın 5 Martta eyaletin ön seçiminde oy pusulasında yer almaması gerektiğine hükmeden mahkeme, söz konusu anayasa hükmünü de ilk kez bir başkan adayına uygulamıştı.

Trumpın avukatları ise maddenin Trumpı oy pusulasından uzak tutmak için kullanılamayacağını savunuyor.

6 Ocaktaki isyanın bir ayaklanma olmadığını ileri süren avukatlar, öyle olsa bile Trumpın buna katılmadığını iddia ediyor. Ayrıca maddenin de başkanlığı ve başkan adaylarını kapsamadığını söylüyorlar.

Trumpın adının Colorado oy pusulasından çıkarılması için dava açan Demokrat ve bağımsız seçmen avukatları ise 6 Ocak olaylarının bir ayaklanma teşkil ettiğine ve Trumpın bunu kışkırttığına dair yeterli kanıt olduğunu savunuyor. Anayasa hükmünün de Trumpa uygulanması gerekliliğine vurgu yapıyorlar.

Aleyhte karar Trumpın adaylığını rafa kaldırabilir
Yüksek Mahkemenin Coloradonun kararını onaylaması Trumpın isyana karıştığını ve anayasa maddesince tekrar göreve gelmesinin yasaklandığını beyan etmesi anlamına gelecek. Bu da eyaletlerin onu oy pusulasından uzak tutmasına ve kampanyasını tehlikeye atmasına olanak tanıyacak.
Donald Trump başkanlığı döneminde yüksek Mahkemenin üç üyesini atamıştı. Son yıllarda Trumpla ilgili pek çok davayı değerlendiren yargıçlar, Trumpın 2020 seçimlerinde hile yaptığı iddialarını kabul etmemişti.

Son güncelleme: 10:12 09.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı