• Turkhane Logo

'Ortadoğu bölgesel bir savaşın eşiğinde'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran-İsrail gerilimi bağlamında Orta Doğu'nun bölgesel bir savaşın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

10:30 19 Nisan 2024 Cuma
'Ortadoğu bölgesel bir savaşın eşiğinde'
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran-İsrail gerilimi bağlamında Orta Doğu'nun bölgesel bir savaşın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonyadan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Avrupa Birliğinin (AB) de katılımıyla dönem başkanı İtalyanın ev sahipliğinde uluslararası gündemdeki konuları görüşmek üzere Capri Adasında bir araya geldi.

Borrell burada yaptığı konuşmada, Gazze’deki insani felaketin devam ettiğini belirterek, insani yardımların son dönemde artmasına rağmen hala çok yetersiz olduğunu vurguladı.

İranın saldırısının ardından İsrailin ölçülü ve soğukkanlı tepki vermesini isteyen Borrell, “Abartmak istemiyorum ama Ortadoğuda dünyanın geri kalanına, özellikle de Avrupaya şok dalgaları gönderecek bölgesel bir savaşın eşiğindeyiz. O yüzden bu gerilimi durdurmamız gerekir.” dedi.

Ukrayna’da savaşla ilgili olarak Borrell, Batı’lı ülkelere Kiev’e verilen askeri desteğin artırılmasını istedi.

Bilinken: Ukrayna’ya silah yardımı artırılsın
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Ukraynanın tüm dostlarının Kiev’e kendisini etkili bir şekilde savunması için ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmatı sağlama konusunda çabalarını en üst düzeye çıkarmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Blinken, ABD yönetiminin Ukrayna için ilave bütçe talebinin bu hafta sonu yeniden Kongre’ye gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Beyaz Saraydan Kongreye: Ukraynaya yardım için nakit paramız tükeniyor
ABD ve birçok Avrupa ülkesi, milyarlarca euroluk dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukraynaya silah ve diğer mali yardım olarak verilmesine yönelik önerileri son dönemde ciddi bir şekilde tartışıyor.

ABD’nin silahlar için mali destek sağlama çabalarının Kongrede durmasıyla birlikte bu öneriler son dönemde daha fazla hız kazandı.

İran’a yaptırımlar
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, toplantılarda İsrail’e insansız hava araçları ve füzelerle saldıran İrana yönelik yaptırımları değerlendireceklerini söyledi.

AB, İsrail’e saldırısı nedeniyle İrana yönelik yaptırımları genişletecek
Tajani İran ile ilgili şunları söyledi: Biz, İsrailin dostuyuz ama gerilimin düşmesini istiyoruz. Hepimiz barış girişiminin taşıyıcılarıyız. Ayrıca İsraile yönelik yüzlerce insansız hava aracı ve füze saldırısı için İrana bir şekilde nasıl yaptırım uygulayacağımızı da görüşmemiz gerekecek. Orta Doğunun bir diğer konusu Husiler tarafından tehdit edilen deniz trafiğini, Süveyş ve Kızıldeniz arasındaki ticari trafiği de ele almamız gerekiyor.
Bu arada, İtalyan basınında çıkan haberlerde, G7 Dışişleri Bakanlarının bugünkü toplantılarında İrana yönelik yaptırımlarda, özellikle İHA ve füze yapımına dair malzeme sağlayan sektörler ve firmaların hedefleneceği ifade edildi.

Son güncelleme: 10:30 19.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı