• Turkhane Logo

Orban AB üyeliğini Sovyet işgaline benzetti

Orban sık sık AB'nin Macaristan'ı yolsuzluk ve demokrasi kurallarına uygun hale getirme çabaları ile ülkenin 20. yüzyılda Sovyet işgali altında karşı karşıya kaldığı baskılar arasında paralellikler kuruyor.

08:10 24 Ekim 2023 Salı
Orban AB üyeliğini Sovyet işgaline benzetti
Orban sık sık AB'nin Macaristan'ı yolsuzluk ve demokrasi kurallarına uygun hale getirme çabaları ile ülkenin 20. yüzyılda Sovyet işgali altında karşı karşıya kaldığı baskılar arasında paralellikler kuruyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristanın Avrupa Birliği üyeliğini, ülkesindeki kırk yılı aşkın süren Sovyet işgaline benzetti.

Macaristanın 1956daki Sovyet karşıtı ayaklanmanın yıl dönümü anma töreninde yaptığı konuşmada Orban, AByi liberal demokrasi modelini empoze ederek Macaristanı kimliğinden arındırmaya çalışmakla suçladı.

Orban, Brükselin Macaristana karşı Moskovanın Sovyet hakimiyeti günlerinden kalma yöntemler kullandığını söyledi.

“Bugün bize Sovyet zamanlarını hatırlatan şeyler ortaya çıkıyor. Evet, bazen tarih tekerrür eder,” diyen Orban “Neyse ki bir zamanlar trajedi olan şey artık en iyi ihtimalle komediye dönüştü. Neyse ki Brüksel Moskova değil. Moskova bir trajediydi. Brüksel sadece kötü bir çağdaş parodi,” ifadelerini kullandı.

23 Ekim ulusal bayramı, Macaristanın başkenti Budapeştede başlayıp tüm ülkeye yayılan Sovyet baskısına karşı 1956 yılındaki halk ayaklanmasının başlangıcını anıyor.

Macaristanın Stalinist lideri başarıyla devrildikten ve Sovyet birlikleri başkentten çıkarıldıktan sonra, Moskovadan gelen bir direktifle Kızıl Ordu Budapeşteye geri döndü ve devrimi bastırarak 3 bin kadar sivili öldürdü, şehrin büyük bölümünü yok etti.

Liberal olmayan demokrasi olarak adlandırdığı alternatif bir popülist yönetim biçiminin savunucusu olan Orban, uzun süredir resmi bayramı destekçilerini bir araya getirmek için kullanıyor.

Orban sık sık ABnin Macaristanı yolsuzluk ve demokrasi kurallarına uygun hale getirme çabaları ile ülkenin 20. yüzyılda Sovyet işgali altında karşı karşıya kaldığı baskılar arasında paralellikler kuruyor.

Devlet yayın kuruluşu dışında hiçbir medyanın alınmadığı etkinlikte Macaristanın Doğu Blokundaki günleri hakkında Moskovanın ıslık sesiyle dans etmek zorundaydık diyen Orban Brüksel de ıslık çalıyor ama biz istediğimiz gibi dans ederiz, istemezsek dans etmeyiz! ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Orban, Pekinde düzenlenen ve Macaristanın Rus enerjisine erişimine odaklanan uluslararası bir forum öncesinde Putin ile bir araya geldi.

Son güncelleme: 08:10 24.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı