• Turkhane Logo

"Öngörülemez bir komşumuz var, ne kadar izole olursa o kadar öfkeleniyor"

Yunanistan basınında Türkiye'yle mevcut gerilim öne çıkıyor. Kamu radyo televizyon kurumu, Miçotakis'in "Öngörülemez bir komşumuz var, ne kadar izole olursa o kadar öfkeleniyor" açıklamasını duyurdu.

11:24 10 Haziran 2022 Cuma
Yunanistan basınında Türkiye'yle mevcut gerilim öne çıkıyor. Kamu radyo televizyon kurumu, Miçotakis'in "Öngörülemez bir komşumuz var, ne kadar izole olursa o kadar öfkeleniyor" açıklamasını duyurdu.


Tansiyonun her geçen gün arttığı Türkiye-Yunanistan ilişkileri komşu basında geniş yankı buluyor.

Yunanistan basını son gelişmelerin gölgesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından alarm zillerinin çaldığı uyarısında bulunuyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Öngörülemez bir komşumuz var, ne kadar çok izole olursa, o kadar çok öfkeleniyor açıklaması yaptı.


AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyada Atina’ya Yunanca olarak gönderdiği son mesajlar da Yunanistan basınının ve siyaset dünyasının dikkatini çekmiş durumda. Yunanistan basını söz konusu mesajları Yunanistanlı siyasetçilerin konuyla ilgili açıklamalarıyla duyuruyor. 

Duvardan Nikolaos Stelyanın aktardığına göre, Yunanistan basınında bugün Türkiye ile ilgili olarak öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

MİÇOTAKİS: ÖNGÖRÜLEMEZ BİR KOMŞUMUZ VAR

Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu ERTnin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bugün Selanikte yapılacak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi öncesi Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğana mesaj verdi. Ankaradan yapılan son açıklamalara tepki gösteren Miçotakis, “Öngörülemez bir komşumuz var, ne kadar çok izole olursa, o kadar çok öfkeleniyor” değerlendirmesinde bulundu. Yunanistanın egemenlik haklarını koruyacağını yineleyen Miçotakis, uluslararası hukuk temelinde diyaloga dönülmesi gerektiğini de kaydetti.

ERT ayrıca ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın Twitter üzerinden Türkçe mesajlarla AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap verdiği haberini geçiyor. Söz konusu iletide Çipras, “Yunanistan egemenliğini her türlü tehdide karşı koruyacaktır” mesajını verdi. 

KATHİMERİNİ: TARİH DIŞI İDDİALAR VE SAHTE MİTLER

Yunanistan’ın en köklü gazetelerinden ‘Kathimerini’ Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yükselen tansiyonla ilgili bugünkü değerlendirmesinde “Atina’nın tansiyonu düşürme politikası devam ederken, Türk saldırganlığını başarısızlığa uğratma kampanyası devam ediyor. Hükûmet Sözcüsü, Türkiyenin açıklamalarını ‘tarih dışı iddialar ve sahte mitler’ olarak nitelendirirken, ‘hiçbir şey ve hiçbir şekilde egemenlik haklarımızı ve ulusal egemenliğimizi etkileyemez’. açıklamasını gerçekleştirdi” görüşünü öne çıkardı.

Gazete Erdoğan’ın son mesajlarıyla ilgili olarak, Atina’da Hükûmet Sözcüsü Yiannis Oikonomou’nun ayrıca “Cumhurbaşkanı Erdoğanın kendisini Yunanca ifade etmeyi seçmesi dikkat çekicidir. Yunancanın aklın, özgürlüğün ve hukukun dili olduğu bilinmektedir. Yerli kullanıcıları ve Batı dünyası bunun farkında” açıklamasını da duyurdu.

TO VİMA ORUÇ REİS KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ

Komşu ülkenin bir başka tarihî gazetesi ‘To Vima’ ise şu değerlendirmeye yer verdi: Ülkemiz, aynı zamanda bir sondaj gemisi olan Türk araştırma gemisinin yaz aylarında yapacağı her türlü hamleyi engellemeye çalışıyor. Türk provokasyonlarına sakince ama aynı zamanda kararlılıkla yaklaşan ülkemizin amacı, bu yaz Oruç Reis krizinde yaşanan gerilimi tekrarlanmaması için hamleler yapmaktır. Yunanistan Türkiye’nin hamlelerine hukuki dilde, deniz hukuku çerçevesinde yayımlanan ΝΟΤΑΜ Α1781/22 ile karşılık veriyor. Bu NOTAM ile Yunanistan, Yunan Deniz Kuvvetleri ve Yunan Hava Kuvvetlerine tatbikatları için beş alan tahsis ediyor. NOTAM 21 Hazirandan 7 Eylüle dek yürürlükte kalacak.” 

ETHNOS: ERDOĞAN KONTROL DIŞINA ÇIKTI

Ethnos gazetesiyse son gelişmelerin AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kontrol dışına çıktığını” gösterdiğini ve Atina’daki diplomatik kaynakların bu gelişmeye soğukkanlılıkla yaklaşmakta olduğu görüşünü öne çıkarıyor. Gazete ilgili haberinde “Erdoğanın ne kadar ileri gitmeye hazır olduğu henüz belli değil. Bununla birlikte, düşük bir seviyede bile olsa, her iletişim kanalının kesintiye uğraması da endişe vericidir” yorumu yaptı.

BİR GECE ANSIZIN HATIRLATMASI 

‘Efimerida ton Sintakton’ gazetesiyse “Tayyip Erdoğan (Yunanca attığı tweetlerle) öğle saatlerinde, Efes askeri tatbikatına katıldıktan sonra ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını resmen açıklamadan önce söylediklerini Yunanca tekrarladı. Türkiye Cumhurbaşkanına ek olarak, Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik tarafından da tehdit edici bir tweet atıldı ve Suriyedeki operasyonlardan önce kullanılan bir ifade tekrarlandı. Çelik gönderisinde Bir gece aniden gelebiliriz ifadesine yer verdi” haberini geçiyor.

ATİNA ZİRVEYE GÖLGE DÜŞMESİNDEN ENDİŞELİ

‘Cnn Yunanistan’ Ankara’dan gelen son mesajların gölgesinde Atina’nın Avrupa Birliği’ndeki muhataplarına başvurma kararı aldığını ve Başbakan Miçotakis’in Alman mevkidaşıyla temasa geçtiği haberini geçiyor. İlgili haberde “Atina, Ankaranın başvurduğu tansiyonun hızlı tırmanışı politikasının, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesine gölge düşürmesini istemiyor. Yetkili kaynakların bildirdiği gibi, Atina bu zirveyi ‘Türkleştirmek’ niyetinde değil. (Aksine Selanik’teki zirvede) Başbakan bölgenin geleceği hakkında tüm liderlerle anlamlı bir görüş alışverişi gerçekleştirmeyi arzuluyor” denildi. 

Son güncelleme: 11:24 10.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı