• Turkhane Logo

Omicron varyantı OECD verilerine bakın nasıl yansıdı

Koronavirüsün yei varyantı Omicron'un da etkisiyle Dünya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından tahmin edilen küresel büyüme rakamlarının da değiştiği belirtildi.

23:20 01 Aralık 2021 Çarşamba
Omicron varyantı OECD verilerine bakın nasıl yansıdı
Koronavirüsün yei varyantı Omicron'un da etkisiyle Dünya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından tahmin edilen küresel büyüme rakamlarının da değiştiği belirtildi.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre corona virüsünün yeni varyantı Omicron, Dünya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından tahmin edilen küresel büyümede toparlanma senaryosunu daha da belirsiz hale getirdi. OECD, 2021de küresel ekonomi tahminlerini yüzde 0,1lik bir gerileme ile yüzde 5,6ya çekerken, Türkiyenin büyüme tahminini, yüzde 8,4ten yüzde 9a yükseltti.

Merkezi Pariste bulunan OECD, pandemide yaşanan son gelişmeler ışığında yayınladığı Kasım ayı Görünüm Raporunda, 2021 tahminlerini yeniden düzenleyerek, küresel ekonominin daha önceki tahminlere göre yüzde 0,1 daha az büyüyeceğini açıkladı. OECDye göre, 2021in son çeyreğinde küresel ekonomik toparlanma yavaşlayacak, 2021 sonunda yüzde 5,6 olacak; 2022de yüzde 4,5, 2023te de 3,25 olarak gerçekleşecek.

Aynı raporda, Eylül ayındaki tahminlerde yüzde 8,4 olarak öngörülen Türkiye ekonomisinin yüzde 9 büyüyeceği belirtildi. Türk ekonomisinin önümüzdeki 2 yıllık büyüme tahminlerini de yeniden düzenleyen OECD, Türkiye ekonomisinin 2022deki büyümesini yüzde 3,1’den yüzde 3,3e yükseltti. 2023 yılı büyüme tahminini de yüzde 3,9 olarak açıkladı.

OECD, Euro bölgesi için 2021 büyüme tahminini çok düşük seviyede değiştirerek yüzde 5,2ye düşürüyor. OECDnin Kasım ayı ara tahmin raporuna göre, Fransız ekonomisi 0,5 puan artışla bu yıl yüzde 6,8, 2022de de 4,2 oranında; İtalyan ekonomisi de 0,2 puan artışla bu yıl yüzde 6,3, seneye de yüzde 46 oranında büyüyecek.

Endüstride tedarik sıkıntısı çeken Almanya, bu yıl yüzde 2,9, gelecek yıl ise 0,5 puan düşerek yüzde 4,1 oranında büyüyecek. İngiltere, önceki tahminlere oranla hafif toparlanma göstererek bu yıl yüzde 6,9 oranında büyüyecek. Ancak önümüzdeki yıl, İngiltere ekonomisi de Brexitin ithalat ve ihracat rakamları üzerindeki baskısı nedeniyle gerileyerek yüzde 4,7 büyüyecek.

OECD, Eylül ayında ABD içinse görünümü önemli ölçüde aşağı çektikten sonra, beklentilerini bu kez bu yıl için yüzde 5,6ya, gelecek yıl da yüzde 3,7ye düşürdü. OECD, bu düşüşte, ABD hükümetinin bütçe desteğini geri çekmesinin etkili olduğu, ancak ülkede tasarruf seviyesinin hala yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Küresel ekonominin yeniden açılması ve ihracattaki toparlanma zemininde yıla sağlam bir başlangıç yapan Çinin bu yıl yüzde 8,1, 2022de ise 5,1 oranında büyümesi öngörülüyor.

Omicron uyarısı

Omicron varyantının, mevcut arz sıkıntısını daha da arttıracağını ve bunun enflasyonu arttırıcı etkisi olacağını vurgulayan OECD, küresel ekonominin 2023ten sonra, Covid-19 pandemisi öncesi seviyesine ulaşabileceğini kaydetti. Devletleri aşı çalışmalarını daha da hızlandırmaya çağıran uluslararası örgüt, Merkez Bankalarına da, fiyat baskıları genişler ve kendi kendini güçlendirir hale gelirse harekete geçmeye hazır olmaları uyarısında bulundu.

OECD, Çarşamba günü yayınladığı orta vadeli tahminlerinde, devletleri Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla ilerleyen pandemiyi ve ekonomik bir salgın riskini önlemek için, devletleri aşı dağıtım hızını arttırmaya çağırdı. OECD açıklamasında, Öncelik, aşıların mümkün olan en kısa sürede üretilmesini ve dünya çapında dağıtılmasını sağlamak. Bu hedefe ulaşılmadığı sürece iyileşme her yerde güvencesiz kalacaktır ifadesi yer aldı.

OECD Baş Ekonomisti Laurence Boone, son günlerde ortaya çıkan ve sağlık üzerindeki ciddiyeti halen belirsiz olan yeni varyant Omicronu dikkate almadan tahminlerde bulunduklarını, ancak 5inci dalga ışığında, OECDnin küresel büyüme tahminlerini, Eylül ayındaki tahminlere oranla bir miktar aşağı yönde değiştirdiklerini belirtti. Ancak, önümüzdeki yıl öngörülen 4,5 oranındaki küresel büyüme rakamının korunduğunu dile getirdi.
Haberin Devamını Okumka İçin TIKLAYIN...

Son güncelleme: 23:20 01.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı