• Turkhane Logo

Okyanus sıcaklıkları 2022'de de rekor kırdı

Yeni bir araştırma, karbon kirliliğinden kaynaklanan aşırı ısının büyük kısmını emen okyanusların geçtiğimiz yıl sıcaklık rekoru kırmaya devam ettiğini ortaya koydu.

09:38 12 Ocak 2023 Perşembe
Okyanus sıcaklıkları 2022'de de rekor kırdı
Yeni bir araştırma, karbon kirliliğinden kaynaklanan aşırı ısının büyük kısmını emen okyanusların geçtiğimiz yıl sıcaklık rekoru kırmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Advances in Atmospheric Sciences akademik dergisinde çarşamba günü yayımlanan araştırmada, 2022nin dünya okyanusları için şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğu belirtildi.

Araştırmacılara göre, okyanuslardaki ısı içeriği 2021 yılı seviyelerini yaklaşık 10 zettajoule aştı. Bu fark, 2021de dünya çapında üretilen elektriğin 100 katına tekabül ediyor.

Pennsylvania Üniversitesinden araştırmanın yazarlarından Prof. Michael Mann, İnsanların ürettiği karbon emisyonlarından kaynaklanan ısının büyük çoğunluğunu absorbe ediyor. Net sıfır emisyon hedefine ulaşana kadar ısınma devam edecek ve bu yıl olduğu gibi okyanus sıcaklığı rekorları kırmayı sürdüreceğiz. ifadelerini kullandı.

Veriler, okyanus sıcaklıklarından 1985den bu yana neredeyse kesintisiz bir artış olduğunu gösteriyor.


Bilim insanları, artan sıcaklıkların okyanuslara daha önce düşünülenden daha hızlı bir şekilde etki ettiği konusunda uyarıyor.

İklim krizi: Avrupada ocak sıcaklıkları ortalamanın 10-20 derece üzerinde
2022de meydana gelen 10 iklim felaketi
Okyanuslar, sera gazı emisyonlarından kaynaklanan aşırı ısının yaklaşık yüzde 90ını emerek kara yüzeylerini koruyor ancak bu durum sualtı yaşamı üzerinde yıkıcı etkileri olan devasa, uzun süreli deniz ısı dalgaları yaratıyor.

Araştırmacılara göre, okyanus sıcaklık artışı nedeniyle oluşan oksijensizleşme yalnızca deniz yaşamı ve ekosistemi üzerinde değil, insanlar ve karasal ekosistemler üzerinde de kabus niteliğinde sonuçlar doğuruyor.

Copernicus İklim Değişikliği Servisinin verilerine göre 2022 yılı, kaydedilen en sıcak 5. yıl oldu. Dünyanın dört bir yanında ülkeler, iklim krizinin daha da şiddetlendirdiği doğal felaketlerle karşı karşıya kaldı.

Son güncelleme: 09:38 12.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı