• Turkhane Logo

O ülke orduya katılacak asker bulamıyor

Japonya'nın başkenti Tokyo'da geçtiğimiz günlerde halka açık bir ziyaret günü düzenlendi. Ancak ailecek ziyarete gelenlerden oyun alanlarına ve atıştırmalıklara kadar hayli dolu bir program olmasına rağmen Öz Savunma Kuvvetleri (GSDF) işe alım standına uğrayan pek kimse olmadı.

08:39 16 Ekim 2023 Pazartesi
O ülke orduya katılacak asker bulamıyor
Japonya'nın başkenti Tokyo'da geçtiğimiz günlerde halka açık bir ziyaret günü düzenlendi. Ancak ailecek ziyarete gelenlerden oyun alanlarına ve atıştırmalıklara kadar hayli dolu bir program olmasına rağmen Öz Savunma Kuvvetleri (GSDF) işe alım standına uğrayan pek kimse olmadı.

Alanda görevli iki askerden biri, yeşil zırhlı aracın yanıbaşındaki masanın üzerinde duran broşürleri gösterirken, Gerçek bu... Festival her zaman tıklım tıklım ama kimse (bizim standımıza) gelmiyor. diye iç geçirdi.

Japonya yönetimi, Çinin artan askeri gücü ve Kuzey Korenin füze denemelerinin sıkılaştığı bir dönemde alarma geçerek, gelecek beş yıl içinde savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmaya karar verdi.

Ancak temmuz ayında uzmanlardan oluşan bir panel tarafından hazırlanan bir rapor, silahlı kuvvetlerin personel eksikliği nedeniyle zayıflaması riskinin son derece yüksek olduğunu ortaya koydu.

Rakamlar yıllara göre değişiklik gösterse de 1990dan bu yana Öz Savunma Kuvvetlerinin (Japonya ordusu) gücü yüzde 7nin üzerinde azalışla 230 binin altına düştü.

Geçen yıl (2022) orduya katılım 4 binin altında kalarak hedefin yarısına bile ulaşılamamıştı. Japonya, orduya alım hedefine en son 2013 yılında ulaşmıştı.

Asker olduğumu söylemeye utanıyordum
Birçok gelişmiş ekonomi, yeterli sayıda insanı askere almakta sorun yaşıyor. Özellikle de her 10 kişiden 1inin 80 yaş ve üzerinde olduğu Japonyada durum çok daha vahim.
Bununla birlikte mevcut ve eski askerlere göre bunun tek suçlusu demografik özellikler değil.

Öz Savunma Kuvvetlerinde olduğumu söylemekten utanıyordum. Beni hiç gururlandırmıyordu. diyen 45 yaşındaki eski paraşütçü Yuichi Kimura, şimdilerde eski askerlerin sivil işlere girmesine destek olan bir firmayı yönetiyor.

Kimura, morallerin düşük ücret ve İkinci Dünya Savaşından bu yana rolü Japonyanın pasifist anayasası doğrultusunda tamamen savunma amaçlı olan silahlı kuvvetlerin hırs yoksunluğu nedeniyle düşük olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

Ülkede birçok kişi doğal afetler sırasında halka yardım etmek amacıyla orduya katılsa da kendilerini askeri görevler yaparken buluyor.

Ordudan ayrılan askerlere göre bu durum onları dehşete düşürüyor.

Eski bir çavuş olan 25 yaşındaki Kohei Kondo, Askerlerin çoğu (orduya katıldıklarında) ulusal savunmayı hiç düşünmüyordu diyor.

Savunma Bakanlığı sadece uygun adayları silah altına almakta ısrar ediyor. Ancak basında çıkan haberlere göre, şimdilerde psikolojik testler dahil standartlar hayli düşmüş durumda.

Haziran ayında meydana gelen bir hadisede, bir talim alanında iki kişi yeni göreve alınan bir asker tarafından öldürülmüştü.

Eski paraşütçü Kimura, Japonyanın hemen herkesi askere aldığını zira kimsenin gerçek anlamda bir silahlı çatışma beklemediğini dile getiriyor.

Son güncelleme: 08:39 16.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı