• Turkhane Logo

NYT: Trump Macron'a İran anlaşmasından çekileceğini söyledi

New York Times, ABD Başkanı Trump'ın İran anlaşmasından çekileceğini Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a söylediğini iddia etti. Fransa ise görüşmede Trump'ın kararına ilişkin ipucu vermediğini açıkladı.

18:55 08 Mayıs 2018 Salı
NYT: Trump Macron'a İran anlaşmasından çekileceğini söyledi
New York Times, ABD Başkanı Trump'ın İran anlaşmasından çekileceğini Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a söylediğini iddia etti. Fransa ise görüşmede Trump'ın kararına ilişkin ipucu vermediğini açıkladı.

Trump görüşmede Macrona İran anlaşmasından çekileceğini bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trumpın, ABDnin İranla varılan nükleer anlaşmadan çekilme planını bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronla paylaştığı iddia edildi. 

Görüşmeye ilişkin ayrıntıları duyuran New York Times gazetesi, Trumpın Macrona anlaşmadan çekileceğini söylediğini duyurdu. Habere kaynak olarak Trump-Macron görüşmesiyle ilgili bilgilendirilen ismi açıklanmayan bir kişi gösterildi.


Habere göre sözkonusu kaynak, ABDnin İrana yönelik askıya alınan tüm yaptırımları yeniden uygulamaya koyacağını ve ek ekonomik cezalar getireceğini kaydetti.
Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi sözkonusu iddiaları yalanlayarak Trumpın Macrona bunları söylemediğini ifade etti. Ancak ABD merkezli haber ajansı Associated Press, kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trumpın anlaşmadan çekileceği bilgisini paylaştı.  

Fransa: Trump kararına ilişkin ipucu vermedi

New York Timesın iddiasıyla ilgili Fransadan da bir açıklama yapıldı. Fransada cumhurbaşkanlığı ofisi, telefon görüşmesinde Trumpın Macrona anlaşma konusunda aldığı karara ilişkin bir ipucu vermediğini duyurdu.  

Trump dün Twitter üzerinden konuya ilişkin nihai kararını bugün açıklayacağını duyurmuştu. Trumpın ilerleyen saatlerde resmi bir açıklama yapması bekleniyor.  

İranla nükleer anlaşma Obamanın mirası

İranın nükleer programına ilişkin anlaşma 2015 yılında Barack Obama yönetimi döneminde yapılmıştı. Anlaşma, 20 ay süren müzakerelerin ardından İran ile BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Fransaya ek olarak Almanya ve ABnin katılımıyla imzalanmıştı. Anlaşma, Tahranın nükleer programını sona erdirmesine karşılık, uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

Trump, anlaşmada eksikliklerin bulunduğunu öne sürerek sık sık eleştiriyor. ABD yasaları çerçevesinde Başkan Donald Trumpın, İrana yönelik yaptırımların askıya alınması kararının yenilenip yenilenmeyeceğine her 120 ila 180 günde bir karar vermesi gerekiyor.

© Deutsche Welle Türkçe
 

Son güncelleme: 18:55 08.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı