• Turkhane Logo

Nükleer santral yangınında Rusya ile Ukrayna birbirlerini suçladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, nükleer santral yangınından sonra bir kez daha uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı. Rusya ise yangından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tuttu.

12:49 04 Mart 2022 Cuma
Nükleer santral yangınında Rusya ile Ukrayna birbirlerini suçladı
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, nükleer santral yangınından sonra bir kez daha uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı. Rusya ise yangından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tuttu.


Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusyanın saldırıları sırasında Zaporijya Nükleer Santralide bu sabaha karşı çıkan yangın gerekçesiyle, uçuşa yasak bölge çağrısını yineledi. Zelenskiy, Rusyanın nükleer altyapıyı bombalamamasını sadece uçuşa yasak bölge garanti edecektir dedi.

RUSYA HALKINA PROTESTO ÇAĞRISI


Rusyayı Ukraynada altyapıyı kasten hedef almakla suçlayan Zelenskiy, Rus halkına da doğrudan seslenerek protesto çağrısında bulundu. Zelenskiy, Rusya halkı size seslenmek istiyorum. Bu nasıl mümkün olabilir? Nihayetinde 1986da, Çernobil faciasına karşı birlikte savaştık diyerek Rusya halkına nükleer santralde yaşananlara karşı sokağa dökülme çağrısında bulundu.

RUSYA: YANGINDAN UKRAYNALI SABOTAJCILAR SORUMLU

Rusya Savunma Bakanlığı ise bu sabah santraldeki kontrolün kendi ellerine geçtiğine dair açıklamasına, yangından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tutarak canavarca bir provokasyon ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, santralin normal çalıştığını ve bölgenin 28 Şubattan beri kendilerinin kontrolünde olduğunu söyleyerek, Fakat dün gece nükleer santralin yanındaki bölgede, Kievdeki milliyetçi rejim tarafından devasa bir provokasyon yapıldı dedi. Rus sözcü, bölgede bir Rus devriye ekibine Ukraynalı bir sabotajcı grubu tarafından saldırıldığını savundu. 

NE OLMUŞTU?

Avrupanın en büyük nükleer santrali olan ve Energodar kentinde bulunan Zaporijya nükleer santralinin beş katlı eğitim binasında bu sabaha karşı yangın çıktı. Radyasyon seviyesinde yükselme olmadığı aktarılırken, Ukrayna Devlet Acil Servisi yangının yaklaşık üç saat sonra söndürüldüğünü açıkladı. Olayda ölen veya yaralanan olmadı.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin santrali vurduğunu savundu. Santral yakınında dünden beri çatışmalar yaşandığı bilinirken, Rusya Savunma Bakanlığı suçlamayı reddederek yangını sabotajcıların çıkardığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, santralin Rusya ordusu tarafından kontrol altına alındığı ve sorunsuz çalıştığı da aktarıldı.

ZELENSKİYDEN NÜKLEER TERÖR SUÇLAMASI

Zelenskiy, yangın haberinin ardından yaptığı ilk açıklamada Avrupaya uyanma çağrısında bulunarak, Rus güçlerini nükleer terörle suçladı. Rus askerlerinin nükleer santrale ateş açtığını savunan Zelenskiy, Moskovanın nükleer teröre başvurduğunu ve Çernobil felaketini tekrar etmek istediğini savundu. Zelenskiy, “Rusya dışında hiçbir ülke nükleer güç ünitelerine ateş açmadı. Bu tarihimizde ilk kez oluyor. İnsanlık tarihinde. Terör devleti şimdi nükleer teröre başvurdu” dedi.

BIDEN ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Yangın haberinin ardından, ABD Başkanı Joe Biden da bilgi almak için Zelenskiyyle görüştü. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Başkan Biden, Rusyayı bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmaya ve itfaiye ve acil müdahale ekiplerinin bölgeye erişmesine izin vermeye çağıran Başkan Zelenskiye katıldığını bildirdi denildi. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm da Twitterdan yaptığı açıklamada, Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü ve Zaporijyadaki reaktörlerin sağlam çevreleme yapıları tarafından korunduğunu ve güvenli bir şekilde kapatıldığını söyledi.

ATOM ENERJİSİ KURUMU: TEMEL EKİPMANI ETKİLEMEDİ

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan (UAEK) yangına ilişkin yaptığı açıklamadaysa, yangının temel ekipmanı etkilemediğini duyurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, tam yanıt moduna geçtiğini, acil durum merkezinin 7/24 çalışacağını açıkladı. 

Son güncelleme: 12:49 04.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı