• Turkhane Logo

Nikki Haley yarıştan çekildi; Trump, Biden'a karşı 'tek aday'

Nikki Haley başkanlık yarışından çekildi, Trump ve Biden kampanyalarına devam ediyor.

09:52 07 Mart 2024 Perşembe
Nikki Haley yarıştan çekildi; Trump, Biden'a karşı 'tek aday'
Nikki Haley başkanlık yarışından çekildi, Trump ve Biden kampanyalarına devam ediyor.

Nikki Haley, Süper Salı yenilgisinin ardından başkanlık ön seçim yarışından çekildi. Donald Trump, 2024 seçimleri için Cumhuriyetçilerin tek adayı olarak yoluna devam ediyor.

Eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley, Süper Salı olarak adlandırılan 15 eyalette birden yapılan ön seçimlerde aldığı ağır yenilginin ardından başkanlık kampanyasını askıya aldı.

Böylece Donald Trump, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin tek adayı kaldı.

Güney Carolinanın Charleston kentinde yaptığı konuşmada Trumpı desteklemeyen Haley, Partimiz içinde ve dışında kendisini desteklemeyenlerin oylarını kazanmak artık Donald Trumpın elinde. Ve umarım bunu başarır dedi.

Haley, Artık kampanyamı askıya alma zamanı geldi. Amerikalıların seslerini duyurmalarını istediğimi söylemiştim. Bunu yaptım. Hiçbir pişmanlığım yok. diye konuştu.

2024 başkanlık yarışında iki eyalette birinci gelen Haley, Cumhuriyetçi Partide ön seçim kazanan ilk kadın aday olarak tarihe geçti.   

15 eyaletteki seçmenler Süper Salı olarak bilinen yarışta oy kullanırken, Haley, Vermont dışındaki tüm eyaletleri kaybetti. Haley, pazar günü District of Columbiayı kazanmıştı.

Eski BM büyükelçisi olan Haley, Şubat 2023te yarışa katıldığında Trumpın ilk önemli rakibiydi. Kampanyasında, Trumpın Başkan Joe Bidenı yenemeyecek kadar kaos ve kişisel kinle dolu olduğunu savundu.

52 yaşındaki Haley, hem 77 yaşındaki Trumpa hem de 81 yaşındaki Bidena bir eleştiri olarak 75 yaşın üzerindeki siyasetçiler için yeterlilik testleri yapılması çağrısında bulunmuştu.

Trumpa karşı açılan ceza davalarını siyasi amaçlı olmakla eleştiren Haley, başkan olması halinde federal mahkemede suçlu bulunursa Trumpı affedeceğini taahhüt etmişti.

Trump, önümüzdeki haftayı bekliyor
Donald Trump, salı gecesi Cumhuriyetçilerin kendi arkasında birleştiğini ilan etti, ancak kısa bir süre sonra Haleyin sözcüsü Olivia Perez-Cubas, Birlik sadece Biz birleştik demekle sağlanmaz dedi.
Perez-Cubas, Bugün, her eyalette, Donald Trumpla ilgili derin endişelerini dile getiren büyük bir Cumhuriyetçi seçmen bloğu var. Partimizin başarı için ihtiyaç duyduğu birlik bu değildir. Bu seçmenlerin endişelerini gidermek Cumhuriyetçi Partiyi ve Amerikayı daha iyi hale getirecektir. diye konuştu.

Eski başkan Trump ise bu ayın sonunda Cumhuriyetçilerin adaylığını garantilemek için gerekli 1.215 delegeye ulaşma yolunda ilerliyor.

Trump, Alabamada oyların yüzde 70ini, Teksasta yüzde 61ini ve Californiada yaklaşık yüzde 70ini alarak zafer kazandı.

Trump, ayrıca Alaska, Arkansas,  Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Utah ve Virginiada ilk sırada yer aldı.

Son güncelleme: 09:52 07.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı