• Turkhane Logo

'Nijer'deki darbeciler Wagner'den yardım istedi' iddiası

Soufan Center bölge uzmanlarından Nasr, Nijer'de darbe yapan cuntadan bir yetkilinin Mali'de Rus paralı asker grubu Wagner'in temsilcileriyle görüştüğünü iddia etti.

21:55 05 Ağustos 2023 Cumartesi
'Nijer'deki darbeciler Wagner'den yardım istedi' iddiası
Soufan Center bölge uzmanlarından Nasr, Nijer'de darbe yapan cuntadan bir yetkilinin Mali'de Rus paralı asker grubu Wagner'in temsilcileriyle görüştüğünü iddia etti.

Batı Afrika ülkesi Nijerde yönetimi devralan cuntanın, askeri müdahaleye karşı Rus güvenlik şirketi Wagnerden yardım istediği öne sürüldü. Soufan Center bölge uzmanlarından Wassim Nasr, Associated Presse (AP) yaptığı açıklamada, Nijerde hükümeti devirerek iktidarı devralan Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Başkan Yardımcısı General Salifou Modynin Malide Wagner temsilcileriyle görüştüğünü belirtti.

Gazete Duvarda yer alan habere göre, Nasr, Wagner temsilcileriyle yapılan görüşmede Modynin Nijere olası askeri müdahaleye karşı Wagnerden destek istediğini kaydetti.
ECOWAS, CUNTAYA BİR HAFTA SÜRE VERMİŞTİ

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumun serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için Nijerdeki askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre yarın doluyor. Mali ve Fransız basını, Nijerli cunta yönetimi temsilcilerinin, Wanger temsilcileriyle Malide buluştuğunu açıklamıştı.
WAGNERDEN ÜLKEYE DÜZEN GETİRELİM TEKLİFİ

Nijerdeki duruma ilişkin 28 Temmuzda açıklama yapan Rus paralı asker grubu Wagnerin kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin askeri darbenin iyi haber olduğunu ileri sürerek Wagner savaşçılarının ülkeye düzen getirebileceğini iddia etmişti.

Wagner ile bağlantılı olduğu ifade edilen bir Telegram kanalından yayınlanan sesli mesajda, Prigojinin darbede dahlinin olmadığını söylediği, fakat darbeyi Batılı sömürgecilerden gecikmiş bir özgürleşme olarak nitelendirdiği belirtilmişti. Prigojin, Nijerde olan, Nijer halkının sömürgecilere karşı mücadelesinden başka bir şey değil iddiasında bulunulmuştu. Darbeyle birlikte halkın etkin bir biçimde bağımsızlığını kazandığını da ileri süren Prigojin, Gerisi, şüphesiz Nijer vatandaşlarına ve yönetimin ne kadar etkin olacağına bağlı. Ama asıl mesele şu: Sömürgecilerden kurtuldular ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuzda Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Son güncelleme: 21:55 05.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı