• Turkhane Logo

Nijer'de askeri cunta ülkenin hava sahasını kapattı

Nijer'de 26 Temmuz'da darbeyle yönetimi ele geçiren askeri cunta, askeri müdahale ihtimaline karşı ülkenin hava sahasını kapattı.

14:02 07 Ağustos 2023 Pazartesi
Nijer'de askeri cunta ülkenin hava sahasını kapattı
Nijer'de 26 Temmuz'da darbeyle yönetimi ele geçiren askeri cunta, askeri müdahale ihtimaline karşı ülkenin hava sahasını kapattı.

Nijerde 26 Temmuzda darbeyle yönetimi ele geçiren askeri cunta, askeri müdahale tehdidine karşı ülkenin hava sahasını kapattı. Askeri cuntanın devlet televizyonundan dün akşam saatlerinde yayınlanan açıklamasında Komşu ülkelerin hazırlıklarıyla gittikçe daha belirgin hale gelen müdahale ihtimali karşısında Nijerin hava sahası bugünden itibaren bir sonraki duyuruya kadar tüm uçaklar için kapatılmıştır denildi. Açıklamada hava sahasını ihlal etmeye yönelik herhangi bir girişime derhal ve enerjik bir biçimde karşılık verileceği duyuruldu.
Batı Afrika Ekonomik Birliği (ECOWAS), 30 Temmuz günü darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoumun bir hafta içinde tekrar görevine iade edilmesi yönünde Nijerdeki askeri yönetime ültimatom vermişti. ECOWASın aksi halde askeri müdahale de dahil olmak üzere bazı tedbirlerin hayata geçirileceğini ifade ederek yönetime tanıdığı süre, dün geceyarısı doldu.Askeri cuntaların yönetimde olduğu Burkina Faso ve Mali Nijere askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı sayacaklarını duyurmuştu. Fransa ise ECOWASın alacağı her türden kararı tereddütsüz destekleyeceğini açıklamıştı.
Nijerde yönetimdeki Vatanı Koruma Ulusal Konseyi ayrı bir açıklamayla da iki Orta Afrika ülkesinde müdahaleye hazırlık için ön konuşlanma gözlendiğini duyurdu. Ülkelerin adı açıklanmazken Müdahil olan herhangi bir devlet savaşın tarafı sayılacaktır denildi.
ECOWASın 15 üyesi bulunuyor. Benin, Cape Verde, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo birliğe üye ülkeler. Burkina Faso, Gine, Mali ve Nijerin üyelikleri ise bu ülkelerde gerçekleşen askeri darbeler nedeniyle askıya alınmış durumda.

Son güncelleme: 14:02 07.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı