• Turkhane Logo

New York ve Washington’da ‘Tutsak Bebeklere Özgürlük’ yürüyüşü

İnsan hakları savunucuları, Türkiye’de cezaevlerinde büyümek zorunda bırakılan 864 bebek ve annelerine özgürlük için New York ve Washington’da buluştu.

10:28 21 Eylül 2019 Cumartesi
New York ve Washington’da ‘Tutsak Bebeklere Özgürlük’ yürüyüşü
İnsan hakları savunucuları, Türkiye’de cezaevlerinde büyümek zorunda bırakılan 864 bebek ve annelerine özgürlük için New York ve Washington’da buluştu.



Merkezi ABD’de bulunan insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST), Set Them Free ve @TutsakBebekler adlı sosyal medya hesabı öncülüğünde düzenlenen yürüyüşlerde “Bebekleri serbest bırakın” çağrısı yapıldı. 

15 Temmuz sonrası yaşanan Tenkil sürecinde on binlerce kişi tutuklandı. Demir parmaklıklar arkasındaki kadınların sayısı 10 bini aştı. Şu anda bine yakın bebek ve çocuk da anneleriyle birlikte cezaevlerinde hapis tutuluyor. 


İnsan hakları savunucuları, tutsak edilen çocuklar için Advocates of Silenced Turkey (AST) ve Set Them Free’nin öncülüğünde yürüdü. New York’taki yürüyüş Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önünde başladı ve Bryant Park’ta sona erdi. Katılımcılar ellerinde “864 Bebek Cezaevinde”, “Bebekleri ve anneleri özgür bırakın” yazılı dövizler taşıdı.

ÖZGÜRLÜK TALEBİ

New York’un en işlek caddelerinde gerçekleşen yürüyüşe şehir halkı da büyük ilgi gösterdi. Basın açıklamasını AST Sözcüsü Hafza Girdap okudu. Girdap, bazıları cezaevlerinde doğan, bazıları ise daha bebekken cezaevine giren çocukların sağlık ve iyi beslenme gibi temel haklardan mahrum edildiğine dikkat çekti. Çocuklar için özgürlük talebini dile getirdi. 

Eyleme @TutsakBebekler sosyal medya hesabı da destek verdi. @TutsakBebekler’in editörü Yasin Atik’i kamuoyu, eşi Yasemin Atik’in evde doğum yapmak zorunda kaldığı anları anlattığı gözyaşı dolu hikayesiyle tanımıştı.

  NEW DOCUMENTARY: Yasin was not aware that the journey he was attending with his spouse and kids for freedom would separate them. A high school girl faces the difficulties of life at an early age. Both are the victims of #Erdogan Regime in #Turkey https://t.co/aoiyA2WxaZ pic.twitter.com/31zcPHaWhM — Advocates of Silenced Turkey (@silencedturkey) May 8, 2019

EĞER SESSİZ KALIRSAK…

15 Temmuz’dan sonra iki yıl saklanmak zorunda kalan Yasemin Atik, başkasına ait bir evde, 4 metrekarelik bir odada, muşambanın üzerinde oğlu Yusuf Muhsin’i dünyaya getirmişti. Cezaevinde büyümek zorunda kalan 864 bebeğin ve annelerinin dramını dünyaya duyurmak için gönüllü olan Atik “Eğer sessiz kalırsak bebekler cezaevinde büyümek zorunda kalacak. Ses verin, bebekler özgür olsun” dedi.  

  Türkiyede #864BebekHapiste bu korkunç rakam her yıl artmaktadır.

İnsan hakları savunucuları ve editörümüz @YasinAtikNJ Birleşmiş Milletler binası önünde Türkiyede cezaevinde olan 864 Bebek ve Annesine özgürlük için buluştu.#864BabiesInJail pic.twitter.com/OrUn0iRLOg — Tutsak Bebekler (@TutsakBebekler) September 20, 2019
BAŞKENTTE BULUŞMA

Tutsak bebekler için aynı saatlerde insan hakları savunucuları Amerika’nın başkenti Washington DC’de de bir araya geldi. Onlarca kişinin destek verdiği eylemde de talep aynıydı: Anneler tutuksuz yargılansın, bebekler cezaevlerinde büyümek zorunda kalmasın.

Son güncelleme: 10:28 21.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı