• Turkhane Logo

New York Belediye Başkanı’na ‘Türkevi’ soruşturması: ‘Baskı yaptı’ iddiası

ABD basınına göre, New York Belediye Başkanı Adams, Türkiye Başkonsolosluğu'nun da bulunduğu binanın güvenlik endişelerine rağmen açılması için itfaiye yetkililerine baskı yaptı.

11:50 13 Kasım 2023 Pazartesi
New York Belediye Başkanı’na ‘Türkevi’ soruşturması: ‘Baskı yaptı’ iddiası
ABD basınına göre, New York Belediye Başkanı Adams, Türkiye Başkonsolosluğu'nun da bulunduğu binanın güvenlik endişelerine rağmen açılması için itfaiye yetkililerine baskı yaptı.





ABD’nin New York kentinin Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams’ın Türkiye Başkonsolosluğu’nun da bulunduğu ‘Türkevi’ binasının açılmasına izin verilmesi için şehir yetkililerine baskı yaptığı iddia edildi.



Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın The New York Times (NYT) gazetesi ile paylaştığı bilgilere göre, federal yetkililer, Belediye Başkanı Adams’ın, seçilmeden haftalar önce, binayla ilgili güvenlik endişeleri olmasına rağmen New York İtfaiye Departmanı’na binaya onay vermeleri için baskı yapıp yapmadığını soruşturuyor.



İddiaya göre, temmuz ayında Demokrat Parti içindeki ön seçimi kazanan Adams, 2021 yılı yazının sonuna doğru dönemin İtfaiye Komiseri Daniel A. Nigro ile iletişime geçmiş ve Türkiye hükümetinin söz konusu binaya en azından geçici süreyle yerleşmesine izin vermesini istemişti. Bina, bu esnada güvenlik konuları gerekçe gösterilerek henüz açılmamıştı, çünkü itfaiye yetkilileri bu gerekçeyle binanın açılmasına izin vermemişti. 



‘FBI, itfaiye departmanına Adams’ın rolünü sordu’



Adams’ın söz konusu müdahalesi, FBI ve Manhattan’daki federal savcılar tarafından Türkiye hükümetinden ‘yasa dışı bağış’ iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında inceleniyor. Söz konusu soruşturma kapsamında 6 Kasım Pazartesi günü Adams’ın cep telefonlarına ve tabletine el konulmuştu. The NYT’ye konuşan kaynaklar, FBI’ın itfaiye yetkililerine ‘Türkevi’ binasıyla ilgili konuda Adams’ın rolünü sorduğunu belirtti. 



Daha önce ABD basınına yansıyan haberlerde, New York Belediye Başkanı Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı seçimi kampanyasının, Brooklyn’deki bir inşaat şirketi ve Türkiye hükümetiyle, kendi adına siyasi katkıda bulunmak amacıyla başka birisinin parasını yasadışı olarak kullanma yoluyla, işbirliği yapıp yapmadığının soruşturulduğu bildirilmişti. İddianamede Adams’a yönelik bir suçlama yer almadığı da ifade edilmişti.



‘İşbirliği içinde olmayı sürdüreceğim’



‘Türkevi’ ile ilgili müdahale iddialarına ilişkin yorum talebine yanıt veren New York Belediye Başkanı Adams’ın kampanya yetkililerinin 11 Kasım Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, “Bölge başkanı olarak rutin rolümün bir parçası paydaşlar adına hükümet yetkililerine bildirim yapmaktır. Şahsıma herhangi bir suçlama yöneltilmiyor; savcılarla işbirliği içinde olmaya devam edeceğim” ifadelerine yer verildi. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği temsilcisi ise yorum talebine yanıt vermedi. FBI Sözcüleri ve New York Güney Bölgesi Savcılığı da ortaya atılan son iddialarla ilgili yorum talebini geri çevirdi.



The NYT’ye göre, Adams İtfaiye ile iletişime geçtiğinde halen Brooklyn bölgesinin bölge başkanlığını yapıyordu. Gazeteye göre, bu görevin yetki alanı Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun da olduğu ‘Türkevi’ binasının yer aldığı Manhattan bölgesini kapsamıyordu. Adams’ın 2015 yılında, henüz Brooklyn Bölge Başkanı iken Türkiye’ye yaptığı ziyaretin masraflarının bir kısmının Türkiye Başkonsolosluğu tarafından ödendiği de ifade edildi.

Son güncelleme: 11:50 13.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı