• Turkhane Logo

Netanyahu’nun Refah'ı tahliye planına tepki yağıyor

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Refah'a operasyon planı ve sivillerin kentten tahliyesi için talimat vermesi sert uluslararası tepkilere yol açtı.

13:37 10 Şubat 2024 Cumartesi
Netanyahu’nun Refah'ı tahliye planına tepki yağıyor
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Refah'a operasyon planı ve sivillerin kentten tahliyesi için talimat vermesi sert uluslararası tepkilere yol açtı.

ABD Başkanı Joe Bidenın İsrailin Hamas’ın 7 Ekim saldırılarına yanıtının abartılı olduğu ve Refaha yönelik sivilleri dikkate almayan bir askeri operasyonu desteklemeyeceklerini açıklamasının ardından İsrailin Refah planına tepkiler sürüyor.

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahunun operasyonu Refaha genişletme ve bölgedeki sivilleri tahliye planına sert tepki göstererek bu planın Filistinlileri evlerinden atma girişimi olduğunu söyledi.

Hem İsrail hem ABD sorumlu olur
Abbas planın sonuçlarından hem İsrail hem de ABD yönetimini sorumlu tutacağını belirtti. Filistin yönetiminden yapılan açıklamada BM Güvenlik Konseyine çağrıda bulunularak İsrailin bu adımı bölgede ve dünyada barış ve güvenliği tehlikeye atıyor. Bütün kırmızı çizgiler geçildi denildi.

Netanyahunun ofisinden yapılan açıklamada Başbakanın İsrail ordusuna Refahtaki sivilleri tahliye etme ve Hamas güçlerini yok etme konusunda çifte bir plan hazırlaması için talimat verdiği belirtilmişti. Açıklamada Hamasın dört taburunun Refahta olduğu ve İsrailin İslamcı militanları yok etme hedefine bu taburlar orada olduğu sürece ulaşamayacağı belirtildi.

BMden uyarı: Siviller göçe zorlanamaz
Yardım kuruluşları İsrail ordusunun Refaha taarruzu halinde ölü sayısının çok yüksek olacağı konusunda uyarıyor. Kuruluşlar Mısır sınırına yakın kentteki insani krize dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres İsrailin Refahta ilerleme planlarının alarm verici olduğunu söyleyerek zaten insani bir kabus olan durumu daha da kötüleştireceğini kaydetti.

Guterresin sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Refahtaki sivillerin korunması gerektiğine dikkat çekerek BMnin sivillerin zorla göç ettirildiğini görmek istemediğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de Refahta büyüyen bir endişe ve panik hakim. İnsanlar Refah’tan nereye gideceğini bilmiyor dedi.

İsrailin Refah ile ilgili adımı, Netanyahunun Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren ateşkes teklifini reddetmesinden iki gün sonra geldi.

Refah, Gazzeye yönelik saldırılarını güneye kaydıran İsrail askeri harekâtının odak noktası haline geldi. Gazzedeki 2,3 milyonluk nüfusun yarıdan fazlası Refaha sığınmış durumda. Refahtaki Filistinlilerin birçoğu Mısır sınırında kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor. İnsani yardım kuruluşları İsrailin Refahta ilerlemesinin bir milyondan fazla kişinin sıkışıp kaldığı bölgede kitlesel ölümlere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Kuruluşlar insani yardımların çökme tehlikesi altında olduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan Mısır’ın da son iki haftada Gazze ile sınırında güvenliği sağlamak ve Filistinlilerin Mısıra geçişini engellemek için bölgeye 40 tank ve personel taşıyan zırhlı araçlar gönderdiği bildiriliyor.

Son güncelleme: 13:37 10.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı