• Turkhane Logo

Netanyahu'dan Refah'taki sivillere "güvenli koridor" vaadi

İsrail Başbakanı Netanyahu, uluslararası uyarılara rağmen askeri operasyonu Refah'a doğru genişleteceklerini ancak bunu yaparken

16:23 11 Şubat 2024 Pazar
Netanyahu'dan Refah'taki sivillere
İsrail Başbakanı Netanyahu, uluslararası uyarılara rağmen askeri operasyonu Refah'a doğru genişleteceklerini ancak bunu yaparken

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yaşanan savaştan kaçan yüz binlerce Filistinlinin sığındığı, Gazzenin güneyindeki Refaha saldıracaklarını ancak bunu yaparken bölgedeki sivillere güvenli geçiş imkanı sağlayacaklarını dile getirdi.

Amerikan ABC News televizyonuna açıklamalarda bulunan Netanyahu, dünya çapında çok sayıda ülkenin tepkisi çeken Refah bölgesine saldırı planlarını uygulamaya geçireceklerini ve Hamasa karşı yürütülen askeri operasyonu Refaha doğru genişleteceklerini belirtti. Benyamin Netanyahu, söz konusu operasyonu gerçekleştirirken, Sivil halkın bölgeden ayrılabilmesi için güvenli geçiş imkanı sağlayacağız dedi.
Ancak Mısır sınırında sıkışıp kalan ve derme çatma çadırlarda barınan çok sayıda insanın, böyle bir koridor oluşturulsa dahi nereye gidebileceği belirsizliğini koruyor. Netanyahu bu konuya ilişkin olarak da, ayrıntılı bir plan üzerinde çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
DW Türkçenin haberine göre uluslararasi toplum günlerdir, Gazze Şeridinin 2,4 milyonluk nüfusunun, halihazırda yarısından fazlasının yaşadığı bir yerde katliam yaşanma ihtimaline ilişkin uyarılarda bulunarak, İsrailin Gazzeye yönelik operasyonlarının kesinlikle Refaha yönelmemesini talep ediyor. 
Refahtaki taburları temizlemeden Hamasa karşı zafer elde edilemeyeceğini savunan Netanyahu, Cuma günü ordusuna operasyona hazırlanma talimatı verdi. Başbakanın bu açıklaması dünya liderleri ve insani örgütlerin tepkisini topladı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrailin Refaha saldırmasının insani bir felaket olacağını söylemişti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü Refaha yönelik saldırıların çok ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulunarak BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırırken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da olası bir saldırıdan derin endişe duyduğunu vurgulamış ve Öncelik, yardımların ulaşması ve rehinelerin kurtarılması için çatışmalara derhal ara verilmesi olmalıdır ifadelerini kullanmıştı.
Hamasın 7 Ekim saldırıları sonrasında İsrailin Gazzeye yönelik operasyonlarında, Gazze Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre şu ana kadar çoğunluğu kadın ve çocuk olan en az 28 bin 176  kişi hayatını kaybetti, 67,784 kişi de yaralandı.

Son güncelleme: 16:23 11.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı