• Turkhane Logo

Navalny'yi anmak isteyen Ruslar gözaltına alındı

St Petersburg'daki Siyasi Baskı Kurbanları Anıtı'nda Alexey Navalny için çiçek bırakan bir kişi polis memurları tarafından gözaltına alındı.

14:12 18 Şubat 2024 Pazar
Navalny'yi anmak isteyen Ruslar gözaltına alındı
St Petersburg'daki Siyasi Baskı Kurbanları Anıtı'nda Alexey Navalny için çiçek bırakan bir kişi polis memurları tarafından gözaltına alındı.

Ülke çapında çiçeklerle anılan Navalnynin ölüm sebebi belirsizliğini korurken, ailesi naaşının kendilerine teslim edilmesini talep etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin sert muhalifi Aleksey Navalnyyi cezaevinde öldüğünün duyurulmasının ardından ülke genelinde anmak isteyen 100den fazla kişi gözaltına alındı.

Rusyadaki siyasi baskıyı izleyen sivil toplum girişimi OVD-Infonun aktardığına göre sekiz kentte 100den fazla kişi Navalynin anısına çiçek, mum, mektup, hediye, oyuncak ya da fotoğraf bırakırken gözaltına alındı.

OVD-Info, cumartesi günü polisin Sibiryanın Novosibirsk kentindeki bir anıta erişimi engellediğini ve hem Novosibirskte hem de başka bir Sibirya kenti olan Surgutta birkaç kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Gelen bilgilere göre başkent Moskovanın merkezindeki bir anma töreninde onlarca kişi tutukladı ve daha sonra bölgeye giriş polis tarafından kapatıldı.

Ülkenin ikinci büyük kenti St Petersburgdaki bir anma töreninde de, aralarında Navalny için ayin düzenlemeye gelen bir rahibin de bulunduğu 10dan fazla kişi gözaltına alındı.

Anma noktaları dağıtıldı
Ülke genelinde sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Navalny için halkın oluşturduğu anma noktaları çeşitli gruplarca dağıtıldı.
Novosibirskte polisin erişimi şeritlerle engellediği bir anma noktasında bazı kişilerin kırmızı çiçekleri alarak ters şekilde kara gömdüğü görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Başkent Moskovadaki Rus Federal Güvenlik Servisinin (FSB) merkez binası yakınlarındaki bir anma noktasına bırakılan çiçek ve hediyeler, polisin gözetimi altında kimliğini gizleyen kalabalık bir grup tarafından kaldırıldı.

Aynı noktada sabah saatlerinde çiçek buketlerinin yeniden belirdiği görüldü, ancak tutuklamaların devam ettiği haberleri geliyor.

Ailesi naaşını istiyor
Öte yandan, Aleksey Navalnynin annesi Ludmilaya verilen bir belgeye göre, 47 yaşındaki oğlu 16 Şubat günü yerel saatle 14:17de hayatını kaybetti.
Navalnynin sözcüsü Kira Yarmysh, sosyal medyadan yaptığı açıklamada ölüm haberini doğruladı, ancak bunu cinayet olarak tanımlayarak naaşının ailesine teslim edilmesini istedi. Navalnynin annesinin oğlunun naaşını almak üzere bölgeye gittiği bildirildi.

Ancak Yarmysh, Navalnynin tutulduğu cezaevindeki bir çalışanının verdiği bilgiye göre muhalifin yakınlardaki Salekhard kasabasına götürülen naaşının müfettişlerde olduğunu belirtti.

Muhalefetin cezası hapis değil, ölüm
İngilterenin eski Belarus Büyükelçisi ve Londradaki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde Rusya ve Avrasya kıdemli araştırmacısı Nigel Gould-Davies Navanlynin ölümü için Rusyada artık muhalefetin cezasının sadece hapis değil, ölüm olduğunu gösteriyor. değerlendirmesinde bulundu.
Başta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden olmak üzere Batılı birçok dünya lideri Navanlynin ölümünden doğrudan Putini sorumlu tuttu.

Kremlin ise bu yöndeki açıklamalara sert tepki gösterdi. Putinin sözcüsü Dimitry Peskov açıklamaları kabul edilemez ve çirkin olarak nitelendirdi ve sağlık görevlilerinin Navalnynin ölüm nedenine ilişkin kararlarını henüz açıklamadıklarını belirtti.

Navalnynin cuma günkü ölümünün nedeni ve koşulları büyük ölçüde belirsizliğini koruyor.

Son güncelleme: 14:12 18.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı