• Turkhane Logo

NATO'da Türkiye ile ABD arasında karşılıklı suçlama

NATO toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Çavuşoğlu'nun karşılıklı suçlamalarda bulunmasıyla tartışma çıktığı, başka müttefiklerin de Türkiye'ye karşı tavır aldığı bildirildi.

21:57 02 Aralık 2020 Çarşamba
NATO'da Türkiye ile ABD arasında karşılıklı suçlama
NATO toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Çavuşoğlu'nun karşılıklı suçlamalarda bulunmasıyla tartışma çıktığı, başka müttefiklerin de Türkiye'ye karşı tavır aldığı bildirildi.


Siyasi gazetecilik üzerinde uzmanlaşmış Amerikan medya kuruluşu Politico, dünkü NATO dışişleri bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABDli mevkidaşı Mike Pompeo arasında sözlü atışma yaşandığını bildirdi.

Pompeonun video-konferans aracılığıyla gerçekleştirilen toplantıda Türkiyeye Doğu Akdenizde müttefikleriyle tansiyonu yükselttiği ve S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak Rusyaya hediye verdiği suçlamalarında bulunduğu belirtildi.


Haberde, bunun üzerine Çavuşoğlunun da Pompeoyu Avrupalı müttefikleri telefonla arayarak Türkiyeye karşı kışkırtmak, bölgesel sorunlarda Yunanistana körükörüne destek vermek ve Ankaraya Patriot hava savunma sistemleri satmaya yanaşmamakla suçladığı kaydedildi.

Çavuşoğlunun ayrıca Türkiye IŞİDe karşı savaşırken ABDnin Suriyedeki terörist Kürt örgütleri desteklediği suçlamasında bulunduğu, Dağlık Karabağ konusunda da ABD ve Fransanın Ermenistanın yanında yer alarak durumu kötüleştirdiğini söylediği belirtildi.

POMPEO GİDERAYAK GERİLİM YARATMAK İSTEDİ

Politico, tartışmanın NATO üyesi ülkelerden çeşitli heyetlerce de teyit edildiğini kaydetti. Pompeonun görevi 20 Ocakta Joe Bidena devretmesi planlanan Trump yönetiminin dışişleri bakanı olduğuna ve bunun muhtemelen Pompeonun katıldığı son NATO dışişleri bakanları toplantısı olduğuna işaret edildi. Haberde bazı diplomatların Pompeonun bu son toplantıyı giderayak Biden yönetimine zorluk çıkarmak amacıyla gerilim yaratmak için kullandığı değerlendirmesine de yer verildi.

Haberde, aralarında Fransanın da bulunduğu bazı müttefiklerin Türkiyeye karşı Pompeoya destek verdiği, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drianın Ankaranın tutumunu kınayarak Türkiye Rusyanın saldırgan müdahaleciliğine göz kırparsa İttifak içinde uyumu sağlamak imkansız hale gelir görüşünü dile getirdiği belirtiliyor.

TÜRKİYE DIŞLANDI

Politico, toplantının sonuna doğru Türkiyenin 30 üyeli ittifak içinde dışlanmış bir görünüm sergilediğini belirterek, Çavuşoğlunun NATOnun Libyada rol alması yönünde yinelediği çağrının diğer üyelerce reddedildiğini, Türkiyeye Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklemek için ülkeye silah ve paralı asker göndererek çatışmaları kızıştırdığı suçlaması yöneltildiğini yazdı.

Çavuşoğlunun Pompeo ve ABDyi Doğu Akdenizdeki anlaşmazlıkta Yunanistan tarafında yer alıp maksimalist bir tutum almakla eleştirmesi üzerine Yunan Bakan Nikos Dendiasın Yunanistanın tutumu maksimalistse o zaman uluslararası hukuk da maksimalist yanıtını verdiği belirtiliyor.

Politiconun NATO diplomatlarından aktardığı bilgiye göre Türkiye toplantıda Almanya konusunda ise çifte mesaj verdi. Çavuşoğlunun bir yandan Almanyanın Doğu Akdenizdeki diyalog çabalarına değinerek Berlin yönetimini dürüst arabulucu rolünden dolayı övdüğü, diğer yandan 22 Kasımda Doğu Akdenizde görev yapan bir Alman fırkateyninin bir Türk kargo gemisine düzenlediği operasyonu korsanlık diye eleştirdiği kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı sonrasında gazetecilerin Pompeo ile Çavuşoğlu arasındaki ağız dalaşıyla ilgili sorduğu bir soruyu yanıtlamaktan kaçınırken Türkiye ile Yunanistan arasında NATO öncülüğünde oluşturulan ayrıştırma usulleri mekanizmasına dikkat çekerek bu mekanizmanın gerilimi düşürdüğüne işaret etti. Stoltenberg, Mekanizmanın Türk ve Yunan orduları arasında olay ve kaza yaşanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gördük. Tabii ki bu altta yatan ana sorunu çözmüyor diyerek, asıl çözümün Almanya öncülüğündeki diyalog çabalarına ve Yunanistan ile Türkiyenin siyasi iradesine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 21:57 02.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı