• Turkhane Logo

NATO Genel Sekreteri: Rusya saldırmaya bahane arıyor, çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya-Ukrayna girişimine ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya saldırmaya bahane arıyor, geri çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz” dedi.

18:01 17 Şubat 2022 Perşembe
NATO Genel Sekreteri: Rusya saldırmaya bahane arıyor, çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya-Ukrayna girişimine ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya saldırmaya bahane arıyor, geri çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından Rusya-Ukrayna krizi hakkında açıklamalarda bulundu.

Stoltenbergin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
Rusyanın Ukraynaya saldırı yapmak için bir bahane aradığını biliyoruz. Rusyanın Ukrayna sınırında bugüne kadar hiç görmediğimiz bir askeri sevkiyat yaptığını görüyoruz. Şu anda bir saldırıya geçmek için bahane aradığını biliyoruz. Rusyaya geri çekilme çağrımızı yineliyoruz
Rusyayı bilgi kirliliği yapmakla suçladınız, onlarda aynı suçlamayı yapabilir mi? sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, Şimdiye kadar sahadaki olaylar, olgular ortada. Ticari uydular yoluyla ne olup bittiğini görebiliriz. Rusyanın birlikleri görüyoruz ancak niyeti konusu belirsiz.
Daha önce de Ukraynaya saldırmış oldukları için kaygımız ciddi düzeyde. Eğer güç kullanacak olursa bu Rusya için büyük bir tehdit olacaktır, biz Ukraynanın yanındayız. Rusyanın bu agresif tutumu karşısında biz diyalog çağrımızı sürdürüyoruz, biz diplomasiye inanıyoruz. ifadelerini kullandı.
Sahada bundan sonra neler olmalı ki NATO gerginliğin dindiğine inansın? sorusunu yanıtlayan Stoltenberg şöyle konuştu;
Gerçek bir geri çekilme görmemiz gerekiyor. Bir takım askerler içeri girdi, bazıları geri çekildi ama temele baktığımızda asker sayısı arttı. Burada bir hareketliliğin olması askerlerin çekildiği anlamına gelmiyor. Şu anda bunu görmüş değiliz ancak bu değişebilir, biz de bunu bekliyoruz. Dileriz bundan sonraki dönemde Rusya, dediğini yapabilir.
Rusyanın ABDye güvenlik garantileri hakkındaki yanıtı hakkında konuşan Stoltenberg, Biz Rusyadan yazılı bir cevap bekliyoruz, bir taslak elimize geçti. Rusyanın NATO ile imzalamak istedik güvenlik maddelerini içeren bir taslak.
Misiller, füzeler, silahların konuları gibi maddeler yer alıyor. Hem NATO müttefiki, hem Rusya için önemli kararlar alınabilir. Önerilerimizi ilettik, Daha önce yaptığımız gibi müzakere masasına oturursak iyi kararlar alabiliriz. Şimdi Rusyadan cevap bekliyoruz henüz cevap gelmiş durumda değil. Gerginliğin en üst düzeyde olduğu dönemde görüşmemiz önemli. Herkes kaygılarını dile getirir ve sonuç alınabilir. dedi.
Rusyanın Ukrayna sınırı yığdığı askerler hakkında, Bunun normal bir askeri tatbikat olmadığını düşünüyoruz, askeri bir işgale geçebilirler. Bu sebeplerden ötürü Rusyaya çağrılarımızı yineliyoruz. Hiçbir zaman gerginliği azaltmak ve siyasi çözüm bulmak için geç değil. ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, Müttefiklerimizin korunması ve savunması için elimizden geleni yapacağız. NATO olarak diplomasiye, diyaloğa inanıyoruz. İyi niyetle Rusyayı görüşmeye çağırıyoruz dedi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise yeni gelişmelerle ilgili, Rusyanın eylemlerini ve sözlerini dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Başından beri diyaloğa açık olduğumuzu söyledik. değerlendirmesinde bulundu.
Austin, Rus birlikleri Ukrayna sınırına daha da yakın bir noktaya konuşlandı. Rusya daha fazla asker yığıyor, bölgedeki Rus hareketliliği devam ediyor. Putin diyalogdan vazgeçip saldırırsa savaşın tüm sorumluluğu kendisine ait olacaktır. Gidişatı Putinin tutumu belirleyecek. İttifak olarak biz gerekeni yapacağız ama her zaman için barışa kendimizi adamış durumdayız ifadelerini kullandı.
Tarafların kamuoyuna yaptığı farklı açıklamalara ve Ukraynaya yapılan siber saldırıya da değinen Austin, Biz şeffaf bir şekilde paylaştık. Sanıyorum bu konuyla ilgili olarak şeffaflığı devam ettirmek tek çözüm. Konuyu konuşmak olan biteni anlatmak çok önemli.
Ukraynaya yapılan saldırının arkasında kimin olduğunu araştırmaya devam ediyoruz. ABDye herhangi bir siber saldırı olursa biz de sorumluları belirleriz ve yanıt veririz. Şimdiye kadar böyle bir şey görmedik dedi.

Son güncelleme: 18:01 17.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı