• Turkhane Logo

Myanmar'da darbeciler 5 medya kuruluşunun lisanslarını iptal etti

Myanmar'da yönetime el koyan ordu, darbe karşıtı protestolara destek veren medya kuruluşlarının lisanlarını iptal etti.

19:37 09 Mart 2021 Salı
Myanmar'da darbeciler 5 medya kuruluşunun lisanslarını iptal etti
Myanmar'da yönetime el koyan ordu, darbe karşıtı protestolara destek veren medya kuruluşlarının lisanlarını iptal etti.


Myanmarda cunta yönetimi, darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasını eleştirerek protestolara destek veren beş medya kuruluşunun lisansını iptal etti. 

Muhalif basın kuruluşları Mizzima Media, DVB, Khit Thit Media, Myanmar Now ve 7Day Newsin internet sitelerinde yer alan yazılı açıklamada, askeri hükümetin aldığı karar doğrultusunda bu kuruluşların basın ve yayın lisanslarının iptal edildiği bildirildi.


Myanmar Now, darbeden önce internet sitesinin Yangon ofisine Myanmar ordusunca baskın düzenlendiği belirtilerek Şu an işimize devam etmenin hapis veya ölüm riski taşıdığı bir ortamdayız dedi ve açıklamada Rejimin ülkede işlediği suçları dünyaya duyurmaya devam edeceğiz ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Mandalayda 7 Marttaki darbe karşıtı protestolarda gözaltına alınan 84 kişiye, halkı kışkırtmaya yönelik faaliyetlerde bulunma suçlaması yöneltildi. Myanmar Now sitesinin Mandalay askeri mahkemesinden edindiği bilgiye göre, iki gündür gözaltında tutulan 84 protestocu, video konferans yoluyla görülen mahkeme duruşmasında, 505 (a) sayılı ceza kanununu ihlal etmekle suçlandı. Suçlamaların onaylanması durumunda protestocuların iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla 1 Şubatta yönetime el koydu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti. Myanmarlılar, 6 Şubatta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde en az 60 gösterici öldü.

Son güncelleme: 19:37 09.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı