• Turkhane Logo

Mülteci krizi: 14 ülke ikna oldu, Merkel koalisyonu kurtardı

Almanya’da koalisyon hükümetinin derin bir krize girmesine neden olan mülteci meselesi konusunda Şansölye Merkel, AB zirvesinden mutlu döndü.

01:02 01 Temmuz 2018 Pazar
Mülteci krizi: 14 ülke ikna oldu, Merkel koalisyonu kurtardı
Almanya’da koalisyon hükümetinin derin bir krize girmesine neden olan mülteci meselesi konusunda Şansölye Merkel, AB zirvesinden mutlu döndü.




Özellikle Afrika ve Suriye’den gelen mültecileri karşılamada en çok kabul alan ülke olarak öne çıkan Almanya, artık bu alımların diğer AB ülkeleri tarafından da eşit olarak paylaşılmasını talep ediyor. DW Türkçe’de yer alan habere göre Merkel, koalisyon ortaklarına gönderdiği mektupta sığınmacıların ilk kayıt altına alındıkları ülkeye hızla gönderilmesi konusunda 14 ülkeyle anlaşmaya varıldığını açıkladı.


Merkelin bu hamlesi koalisyonun dağılması riskinin önüne geçeceği düşünülüyor.

İki koalisyon partisinin liderlerine gönderilen mektupta, Merkelin Almanyaya girmeye çalışan sığınmacıların ilk kayıt altına alındıkları ülkeye hızla gönderilmesi konusunda 14 ülkeyle anlaşmayı garantilediği belirtiliyor.

Merkelin mülteci politikasını eleştirenler arasında bulunan Macaristan, Polonya ve Çekyanın da anlaşmayı kabul ettiği kaydediliyor. 

Ancak Macaristan Sözcüsü, Almanya ile anlaşıldığı iddialarını reddediyor. Mektupta adı geçen diğer ülkeler ise Belçika, Fransa, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İsveç.

Şu anda Almanyaya girmeyi başarmış sığınmacılardan sadece yüzde 15i ilk kaydedildikleri ülkeye gönderilmiş durumda. Merkelin mektubunda bahsedilen anlaşmayla bu rakamın hızla artması bekleniyor.

Almanyada sığınmacıların toplandığı kabul merkezlerinden en büyükleri, bu kişilerin durumları incelenirken tutulacağı yer olacak.

Almanya, AB zirvesi öncesinde İspanya ve Yunanistanla mültecilerin geri kabulü konusunda anlaşma sağlamıştı.

Hızlı dönüş anlaşmalarının özellikle koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi lideri ve Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehoferi memnun etmesi hedefleniyor. Seehofer, başka bir AB ülkesinde kayıtlı olan sığınmacıların Almanyaya girişine izin verilmemesini istiyordu. Mülteci politikaları konusunda Merkeli ağır şekilde eleştiren Seehofer, Almanyanın güney sınırını Merkelin rızası olmadan kapatma tehdidinde de bulunmuştu.

Brükselde bu hafta AB liderleri tarafından kabul edilen anlaşma ise önce Avrupada daha sonra da Kuzey Afrikada kontrollü işlem merkezleri oluşturulmasını içeriyor.

Son güncelleme: 01:02 01.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı