• Turkhane Logo

Moldova'nın AB üyelik başvurusunda 'büyük ilerleme' kaydedildi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu ülkesinin üyelik için gerekli reformlarda

08:43 01 Haziran 2023 Perşembe
Moldova'nın AB üyelik başvurusunda 'büyük ilerleme' kaydedildi
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu ülkesinin üyelik için gerekli reformlarda

Brüksel, Moldovada yapılacak Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Toplantısı öncesinde Kişineve AB üyeliği konusunda net mesajlar verdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sanduyu ülkesinin gerekli reformlarda büyük ilerleme kaydetmesi dolayısıyla kutladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Moldovada AB Ortaklık Misyonunun açılışını yaptı.

Leyen, Moldovanın başkenti Kişinevde Sandu ile yaptığı ortak basın toplantısında, Moldova Avrupanın kalbinde yer alıyor. Moldova Avrupadır. Bugün ve yarın, tüm Avrupa Moldovadır. dedi.

Moldovanın AB üyeliği sürecine değinen von der Leyen, Moldova halkına yanınızdayız mesajını vermek istiyorum. ABye giden yolda attığınız her adımda sizi destekliyoruz. ifadelerini kullandı.

Kişinevdeki AB delegasyonunun personel sayısını önemli ölçüde arttıracaklarını belirten Leyen, Bu temelde reformların geliştirilmesinde sizi desteklemek ve aynı zamanda gerekli olan idari kapasiteyi oluşturmanıza yardımcı olmak için dedi.

Ekimde yazılı rapor sunulacak
Von der Leyen, geçen sene Rusyanın Moldovaya enerji şantajı yaptığı sırada çok zor durumda olduğunu ancak şimdi bağımlılığının azaldığını belirterek, Moldovayı gerçekten takdir ediyorum. Çok zor bir dönemden geçtiniz ama çok daha fazla bağımsızlık ve özgüven kazandınız. Doğal gazı dünya pazarından satın alabiliyorsunuz ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyorsunuz. diye konuştu.

Birkaç hafta içinde Moldovanın AB üyelik sürecindeki ilerlemeyle ilgili sözlü, ekimde yazılı raporun sunulacağını, aralıkta da AB Konseyinin durumla ilgili kararını vereceğini aktaran von der Leyen, Ancak yalnızca deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki (Rusyadan yönelen) tüm baskılara rağmen Moldovanın hızla ve yüksek kalitede ilerlediğini görmek şaşırtıcı. değerlendirmesinde bulundu.

Moldovanın geleceği ABde
Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Bizim neslimizin Moldovayı Avrupa ailesine katma ve Avrupa Birliğini eve getirme görevi var. Sevgili Ursula, bunu başaracağımıza inancım tam. diye konuştu.
Sandu, ülkesinin geleceğinin ABde olduğunu, reformlar için en üst seviyede çaba gösterdiklerini vurguladı.

ABnin dün aldığı, Moldovanın ve komşusu Ukraynayı istikrarsızlaştırdığı ve toprak bütünlüğünü baltaladığı gerekçesiyle Moldovadan 7 kişiye yaptırım uygulama kararına değinen Sandu, bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

AB, Moldova’da Ortaklık Misyonu açtı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moldovada AB Ortaklık Misyonunun açılışını yaparak, bu ülkeye Rus tehdidi karşısında yalnız olmadığı mesajını verdi.

Kişinevde ülkenin Dışişleri Bakanı Nicu Popescu ile katıldığı açılış töreninde basın mensuplarına açıklamada bulunan Borrell, Bu, Moldovanın yalnız olmadığına dair açık bir mesajdır. Siz, bizim stratejik ortağımızsınız. ABnin gelecekteki üyesisiniz. dedi.

Başlangıçta 15 askerden oluşacak misyon, iki taraf arasındaki güvenlik ve savunma işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra Moldovanın mevcut tehditler ve gelecekteki krizler karşısında dayanıklılığına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Moldovanın ABye üyelik başvurusu
AB, Rusyanın Şubat 2022deki saldırısı sonrası Ukrayna-Rusya Savaşının başlamasının ardından Ukrayna ve Moldovanın yaptığı üyelik başvurusu üzerine, 23 Haziran 2022de iki ülkeye adaylık statüsü vermişti.
ASTnin Pragdaki zirvesinde 2. toplantının Moldovada yapılması kararlaştırılmıştı. AST Zirvesinin Moldovada yapılmasının Moskovaya verilecek mesaja ilave olarak bu ülkenin AB perspektifini destekleyici bir boyutu da bulunuyor.

Son güncelleme: 08:43 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı