• Turkhane Logo

Mogadişu’da Türkleri hedef aldığını açıkladı, ölen Somalililer için özür diledi

Somali’de iki Türk vatandaşı dahil en az 81 kişinin öldüğü saldırıyı El Kaide bağlantılı Eş-Şebap örgütü üstlendi.

13:12 31 Aralık 2019 Salı
Mogadişu’da Türkleri hedef aldığını açıkladı, ölen Somalililer için özür diledi
Somali’de iki Türk vatandaşı dahil en az 81 kişinin öldüğü saldırıyı El Kaide bağlantılı Eş-Şebap örgütü üstlendi.



Saldırıda Türk vatandaşlarını taşıyan konvoyun hedef alındığını belirten Eş-Şebap sözcüsü, hayatını kaybeden onlarca kişi için özür diledi.

Somali’nin başkenti Mogadişu’daki saldırıyı El Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütü üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada saldırının asıl hedefinin Türk mühendisler olduğu belirtildi.


Somali’de 2010’da El Kaide’ye bağlılık bildiren Eş-Şebap örgütü, cumartesi günü başkent Mogadişu’da bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 2 Türk vatandaşı dahil 81 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Saldırının düzenlendiği yol üzerinde, yol yapım çalışmasına katılan Türk mühendis grubu vardı.

Son iki yılın en fazla ölümlü saldırısının ardından ağır yaralı 16 kişi tedavi için Türkiye’ye götürülmüştü.

EŞ-ŞEBAP’TAN AÇIKLAMA

Kalabalık bir caddede bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından Eş-Şebap sözcülerinden Ali Mahmud Raci, sesli mesaj yayımlayarak saldırıda hedefin, Somali hükumetiyle işbirliği yapan Türkiye’den gelenleri taşıyan bir konvoy olduğunu belirtti.

Pazartesi akşamı örgüte yakınlığı ile bilinen “Andalus” adlı radyo kanalı üzerinden yaptığı açıklamada Mahmud, Raci saldırıda ölen onlarca Somalili için özür diledi: “Müslüman Somali halkına acı veren kayıplar için çok üzgünüz, hayatını kaybeden Müslümanlara baş sağlığı diliyoruz. Yaralananlara ve malları zarar görenlere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

TÜRKİYE’YE SUÇLAMALAR

Sesli mesajda Türkiye, “Somali’nin kaynaklarını sömürmekle” suçlandı. Türkiye, Somali’ye büyük oranda insani yardım yapıyor. Ülkede hastane, havalimanı ve yol yapımı gibi yatırımları var. Aynı zamanda Mogadişu’daki askeri üste Somali ordusuna eğitim veriyor. Dinden dönen Türk yönetimi için çalışan Türkler bizim düşmanımızdır ve daha önce söylediğimiz gibi, topraklarımızdan çekilene kadar onlarla savaşmaya devam edeceğiz. Ancak masum Müslüman Türk vatandaşlarına karşı değiliz.”

Eş Şebap on yılı aşkın süredir başkent Mogadişu olmak üzere ülkede birçok saldırı düzenledi ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı. Örgüt, ilk kez bir saldırı sonrası özür diledi.

Hükumete karşı düzenlediği saldırılarda halk desteği arayan örgüt, ölü sayısının yüksek olduğu saldırıları genellikle üstlenmekten kaçınıyor. Son olarak 2017’de 500’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı için de güvenlik güçleri Eş Şebap’ı sorumlu tutmuş ancak örgüt saldırıyı üstlenmemişti.

Örgüt, Mogadişu’daki Türk Büyükelçiliği yakınlarında ve Türk yetkililerin kaldığı otellere yakın bölgelerde de birçok saldırı düzenledi.

Somali Devlet Başkanı Muhammed Abdullahi Farmaajo, Cumartesi günkü saldırıdan Eş Şebab örgütünü sorumlu tuttu.

Somali Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Ajansı’ndan (NISA) pazartesi günü yapılan açıklamada Somalili yetkililerin saldırının ülke dışından planlandığına inandıklarını açıklamıştı. Ancak herhangi bir ülke adı verilmemişti

Sağlık Bakanlığı, saldırının ardından yaralıların tedavisine destek vermek amacıyla harekete geçmiş, bu kapsamda Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve cerrahi personelden oluşan 20 kişilik ekibi Somali’ye göndermişti.

Son güncelleme: 13:12 31.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı