• Turkhane Logo

Mitsotakis'ten Ayasofya tepkisi

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Türkiye'nin Ayasofya'yı camiye dönüştürme kararını

21:33 14 Temmuz 2020 Salı
Mitsotakis'ten Ayasofya tepkisi
Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Türkiye'nin Ayasofya'yı camiye dönüştürme kararını

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiyenin müze statüsündeki Ayasofyayı camiye dönüştürme kararını eleştirdi.

Açıklamaları Reuters haber ajansı tarafından aktarılan Mitsotakis, Türkiye, bu geri kalmış eylemle, Batı dünyası ve değerleriyle bağlantılarını koparmayı seçiyor ifadesini kullandı.
Yunan Başbakan, Türkiyenin bu gereksiz ve dar görüşlü girişimine karşılık Yunanistan tüm düzeylerde vereceği yanıtı değerlendiriyor dedi.
Türkiyenin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan gerilime ilişkin de konuşan Mitsotakis, ABnin bölgesel anlamda sorun yaratan bir ülke olma arayışındaki Türkiyeye karşı yaptırım ve eylemleri içeren özel bir liste yayımlaması gerektiğini ifade etti. Mitsotakis, Türkiyenin tüm Güneydoğu Akdeniz bölgesinin istikrarını tehdit eden bir ülkeye dönüşmekte olduğunu söyledi.
ABden yeni yaptırım hazırlığı
AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının dün Brükselde gerçekleştirdikleri toplantıdan Türkiyeye Doğu Akdenizdeki sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni yaptırımlar uygulanabileceği sinyali çıkmıştı. Sondaj krizinde Brükselin bazı yeni önlemler alabileceğini açıklayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kıbrısın talebi doğrultusunda mevcut yaptırımlar çerçevesinde listeye ek yapılması konusunda çalışmalar da sürecek demişti. AB geçen Şubat ayında Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) iki yöneticisini yaptırım listesine almıştı.
Borrell, Brükselde bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının ayrıca Türkiyenin Ayasofya gibi simgesel bir abideyi dönüştürme kararını kınadığını duyurmuştu.
Çavuşoğlundan ABye kınama tepkisi
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada, Türkiyenin Ayasofya kararının AB tarafından kınanmasına tepki gösterdi.
Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo ile Ankarada düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, AB Yüksek Temsilcisinin Ayasofyaya ilişkin açıklamalarına değinerek Borell eğer Açılmasaydı daha iyi olurdu deseydi, buna saygı duyardım. Müze olarak kalsaydı daha iyi olurdu deseydi de buna saygı duyardım ama kınama sözcüğünü biz reddediyoruz dedi.
Çavuşoğlu, İspanyada da cami olarak inşa edilmiş, daha sonra kiliseye çevrilmiş eserler var. Şimdi bizim de İspanyaya Bunları camiye çevir, sizi kınıyoruz mu dememiz lazım. Kaldı ki bu, Türkiyenin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu diye ekledi.

Son güncelleme: 21:33 14.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı