• Turkhane Logo

Mitsotakis F35 almak için düğmeye bastı

Yunanistan, ABD’den F-35 savaş uçaklarından oluşan bir filo satın almak için resmi talepte bulundu. Yunan yetkililer filoda 20 uçak olacağını söyledi.

12:40 01 Temmuz 2022 Cuma
Mitsotakis F35 almak için düğmeye bastı
Yunanistan, ABD’den F-35 savaş uçaklarından oluşan bir filo satın almak için resmi talepte bulundu. Yunan yetkililer filoda 20 uçak olacağını söyledi.

DWnin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis tarafından Madriddeki NATO zirvesinde yapılan açıklamaya göre ülke, savunmasını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak F-35 satın almak için ABDye resmi talep mektubunu iletti.

Yunanistanın Lockheed Martin yapımı F-35lerden ikinci bir filo satın almasının da olasılıklar dahilinde olduğunu kaydeden Mitsotakis, Bu prosedürün bir parçası da, son günlerde gerçekleştiği üzere, talep mektubunun gönderilmesidir dedi.

Yunan yetkililer: Filo 20 uçaktan oluşacak
Mitsotakis, bunun uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu belirterek Atinanın uçakları 2027 ya da 2028den önce teslim almayı beklemediğini söyledi. Yunan yetkililer bir filonun 20 uçaktan oluşacağını aktardı.

Yunanistan halihazırda 24 adet Fransız yapımı Rafale savaş uçağı sipariş etmiş durumda. Bunların altısı yeni ve 18 tanesi ise daha önce Fransız Hava Kuvvetlerinde hizmet veren uçaklardan oluşuyor. Yunanistan ayrıca üç Fransız fırkateyni de sipariş vermişti.

NATO müttefikleri komşu Yunanistan ve Türkiyenin uzun süredir Doğu Akdenizde doğal gaz arama hakları da dahil bir dizi konuda anlaşmazlığa düşmüş durumda.  

Son dönemde tartışmalar Türkiye açıklarındaki Yunan adalarına odaklandı. Ankara, Atinayı kıyı şeridinde askeri varlık bulundurmakla suçluyor ve anlaşmaları ihlal ettiğini iddia ediyor. Yunanistan uluslararası hukuka uygun olarak hareket ettiğini söylüyor ve adaları Türkiyenin saldırgan tutumuna karşı savunduğunu belirtiyor.

Son güncelleme: 12:40 01.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı