• Turkhane Logo

Mitsotakis AB'yi uyardı

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini durdurmaması hâlinde Ankara'ya AB yaptırımı uygulanması dışında bir ihtimalin olmaması gerektiğini söyledi.

22:22 21 Temmuz 2020 Salı
Mitsotakis AB'yi uyardı
Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini durdurmaması hâlinde Ankara'ya AB yaptırımı uygulanması dışında bir ihtimalin olmaması gerektiğini söyledi.

Atinada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiyenin Doğu Akdenizdeki sondaj faaliyetleri konusunda geri adım atmaması hâlinde Avrupa Birliği (AB) yaptırımıyla cezalandırılmasının şart olduğunu söyledi.

Türkiyenin Yunanistan, Kıbrıs ve Avrupa Birliğine yönelik düşmanca eylemlerine maalesef yeni bir halka daha eklediğini belirten Mitsotakis, Yunanistan ve Kıbrısın egemenlik haklarını sorgulamak, nihayetinde Avrupanın haklarını sorgulamaktır ifadesini kullandı.
Yunan Başbakan, (Türkiyeye yönelik yaptırımlar konusunda) müttefiklerimizin de destek vereceğini öngörüyoruz... Türkiye bu doğrultuda devam ettikçe, Türkiyeye yönelik yaptırımlar da tek yönlü bir yol olacaktır diye ekledi.
ABden yaptırım sinyali gelmişti
AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının geçen hafta Brükselde gerçekleştirdikleri toplantıdan Türkiyeye Doğu Akdenizdeki sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni yaptırımlar uygulanabileceği sinyali çıkmıştı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Avrupalı meslektaşlarından, Yunan adaları açıklarında yapılması planlanan doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerini hayata geçirdiği takdirde Türkiyeyi felç edecek ekonomik yaptırımlar hazırlamalarını istemişti.
AB geçen Şubat ayında Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) iki yöneticisiniyaptırım listesine almıştı.
Maas da uyardı
Almanya Dışişleri Bakanı Maas da Atinaya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türkiyenin sondaj çalışmaları konusunda uyarıda bulundu.
Maas, Türkiyenin Doğu Akdenizdeki sondaj faaliyetlerine ilişkin duruşumuz çok net. Uluslararası hukuka uyulmalı. AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, ancak Ankaranın Doğu Akdenizdeki provokasyonlarını sonlandırması hâlinde mümkün dedi.
Berlin, geçen hafta Doğu Akdenizdeki anlaşmazlığın çözümü için Türk ve Yunan yetkililer arasındaki gizli görüşmelere ev sahipliği yapmıştı.

Son güncelleme: 22:22 21.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı