• Turkhane Logo

Mısır-İsrail Barış Antlaşması tehlikede! Yeni savaş iddiası konuşuluyor

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı düzenlemesi durumunda Mısır'ın barış anlaşmasını askıya alacağı iddia edildi.

11:12 11 Şubat 2024 Pazar
Mısır-İsrail Barış Antlaşması tehlikede! Yeni savaş iddiası konuşuluyor
İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı düzenlemesi durumunda Mısır'ın barış anlaşmasını askıya alacağı iddia edildi.

İsrail savaş kabinesinin, Refah kentine yönelik olası kara operasyonu için kente sığınan yüzbinlerce Filistinlinin tahliyesine yönelik alternatifler üzerinde çalıştığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, “Güvenlik kabinesi, Refah kentine yönelik kara operasyonunun gerçekleştirilebilmesini sağlamak amacıyla 1 milyondan fazla Gazzeliyi tahliye etmek için başka alternatifler üzerinde çalışıyor” denildi.

EN BÜYÜK SORUN SİVİLLERİN TAHLİYESİAlternatiflere ilişkin bilgiye yer verilmeyen ve Tel Aviv’in ramazandan önce Refahta askeri harekata hazırlandığına işaret edilen haberde, İsrail ordusunun kente yönelik kara operasyonunda karşılaştığı en büyük sorunun sivil halkın tahliyesi olduğuna dikkat çekildi.
İDDİA: MISIR, BARIŞ ANLAŞMASINI ASKIYA ALABİLİRÖte yandan Mısırın, Gazze Şeridinin güneyindeki Refah kentine kara harekatı düzenlemesi durumunda İsrail-Mısır Barış Anlaşmasını askıya alacağı ileri sürüldü. İsrail devlet televizyonunun haberine göre, Kahire yönetimi, Refaha karadan girilmesi durumunda barış anlaşmasını askıya alacağını İsraile bildirdi. Mısır ayrıca, Haması da 2 hafta içinde esir takası konusunda anlaşmaya varması gerektiği aksi takdirde İsrailin Gazzedeki kara harekatını sürdüreceği konusunda uyardı.

Habere göre, Mısır, sınırdaki savunma sistemini çitler, kameralar, gözetleme kuleleri ve sensörlerle güçlendirdi. Mısırdan, İsrail basınında çıkan bu habere ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.
İsrail-Mısır Barış Antlaşması, ABDnin Washington şehrinde 26 Mart 1979 tarihinde, Camp David Sözleşmesinde alınan kararları takiben imzalandı. Anlaşmanın en önemli maddeleri arasında taraflar arasındaki savaş halinin sona erdirilmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrailin Sina Yarımadasındaki askerlerini çekmesi ve bölgenin askerden arındırılması yer alıyor.
BORRELLDEN İSRAİLE UYARIAvrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, İsrailin Gazzenin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının tarif edilemez bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulundu. Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, ABye üye birçok ülkenin, İsrailin Refaha yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum ifadesini kullandı.
AB Yüksek Temsilcisi, müzakerelerin yeniden başlatılmasının, kan dökülmesini engellemenin tek yolu olduğunu vurguladı. Borrell, dün de İsrailin Gazzenin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının feci sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunmuştu.
İNGİLTERE: DERİN KAYGI DUYUYORUZİngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, İsrailin Gazzenin güneyindeki Refaha bir saldırı düzenleme olasılığından derin endişe duyduğunu dile getirdi. X hesabından açıklama yapan Cameron, Gazze nüfusunun yarısının sığındığı Refaha bir askeri saldırı ihtimalinden derin kaygı duyuyorum ifadesini kullandı. Cameron, çatışmalara insani ara vererek bölgeye yardımların girişini, esirlerin bölgeden çıkışını sağlamak ve sürdürülebilir kalıcı bir ateşkes için çalışmanın öncelik olduğunu da kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dün AAnın konuya ilişkin sorusunu yanıtlayarak, Gazze nüfusunun yarısının sığındığı ve ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaşması açısından hayati öneme sahip Refah Sınır Kapısının bulunduğu Refaha bir askeri saldırı olasılığı konusunda derin endişe duyuyoruz. değerlendirmesini yapmıştı.

Son güncelleme: 11:12 11.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı