• Turkhane Logo

Mısır, Dendias'ın ziyareti sonrası, Ankara'ya 'jest' olarak yorumlanan haritada değişikliğe gitti

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Kahire'de Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından, Yunan basını, Mısır'ın yeni MEB haritası yayımladığı haberini geçti.

19:30 09 Mart 2021 Salı
Mısır, Dendias'ın ziyareti sonrası, Ankara'ya 'jest' olarak yorumlanan haritada değişikliğe gitti
Yunan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Kahire'de Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından, Yunan basını, Mısır'ın yeni MEB haritası yayımladığı haberini geçti.


Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi anlaşmaları yapmış olan Mısır, bu anlaşmalar uyarınca çizdiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) çıktığı hidrokarbon ihalesiyle ilgili yayımlanan haritada değişikliğe gitti.

İlk haritanın Ankarada memnuniyetle karşılanması ve buna Atinanın tepki göstermesinin ardından değişiklik haberi geldi.  


Mısır hükümetinin ilk haritasında 28inci meridyenin doğusunda yer alan 18inci saha, Kasım 2019da Ankaranın Libyadaki UMH ile anlaşma imzalaması öncesi BMye bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırlarında son buluyordu. Bu durum, Mısırın Meis Adasından inen hattaki bölgede Türk kıta sahanlığını tanıdığı yorumlarını beraberinde getirirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akardan Kahireyle görüşme ve anlaşma imzalama yönelik mesajlar geldi.

Bu durum Atinayı harekete geçirdi. Yunan basınında Mısırı kalleşlikle suçlayan yorumlar yayımlanırken, Başbakan Kiryakos Miçotakisin Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisiyle telefon görüşmesi yapmasının ardından Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün soluğu Kahirede aldı. İlk haritayı Mısırın Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bırakması diye yorumlamış olan Yunan gazetesi Katimerini de, bugün Mısırın yeni bir MEB haritası yayımladığını duyurdu.

Yeni görsel eşliğinde Mısır Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı ihaleye çıkarılacak sondaj parsellerinin yeni bir haritasını yayımladı denilen habere göre, harita, 18inci parselin konumunu 28inci meridyenin ötesine geçmeyecek ve Mısırın çizdiği MEB sınırları içinde kalacak şekilde yeniden belirledi. Haberde yeni haritanın pazartesi günü Kahirede Yunanistan-Mısır Dışişleri Bakanları Nikos Dendias-Semih Şükrü görüşmesinin ardından geldiği, bu görüşmede 18. parselle ilgili teknik detayların da ele alındığı dile getirildi.
  Egypt issues new map of EEZ https://t.co/7j6qj7iAu0 pic.twitter.com/mYacsgcPmv — Kathimerini English Edition (@ekathimerini) March 9, 2021
Dendias, Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından geçtiği Güney Kıbrısta, Yunan tarafının sorunu özünde çözülmüş addettiğini açıkladı. Mısır Dışişlerinden de ülkeye Yunan yatırımının artacağı açıklaması geldi.

Yeni harita gelişmesiyle ilgili Yunanca sosyal medya paylaşımlarında 18. parselin tam olarak 28. meridyenin doğu sınırında durması için dikey olarak kesildiğine dikkat çekilirken, Arap basınında Kahirenin geri adım attığı ve Türkiyenin hak iddia ettiği 28. meridyenin doğusuna dair Yunanistanın itirazlarını kabul ettiği yorumları yapıldı. Yunanistan ile Mısırın uzlaşmaya vardığını duyuran Suudi gazetesi Arab News, Tartışmalı parselin koordinatları Mısırlı ve Yunanlı uzmanlar arasındaki görüş alışverişlerinin ardından yeniden uyarlandı diye yazdı.

Haberde Kalın, Çavuşoğlu ve Akarın açıklamaları hatırlatılarak Arab Newsa konuşan Mısırlı diplomatlar, Kahirenin Doğu Akdeniz meselelerini Türkiye ile görüştüğü söylentilerinin doğru olmadığını söyledi denilerek şöyle devam edildi: Mısırlı kaynaklar, Kahirenin Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda herhangi bir müzakereye Yunanistan ile (Güney) Kıbrısın taraf olması taahhüdüne bağlılığını korumaktadır. Bu konuda Türkiye ile müzakere etmek gibi bir niyeti yoktur. Mısır tarafı Libyadaki UMH ile Ankara arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasını reddetme pozisyonuna da sadıktır.

Yine Suudi gazetesi Şarkul Avsata açıklama yapan Mısırlı diplomatik kaynaklar da şunları söyledi: Yakın zamanda Türkiye ile deniz yetki alanı sınırını belirlemek üzere müzakere yapma niyetimiz yok. Mısır’ın Akdeniz’de uluslararası deniz sınırlarına saygısı yeni bir şey değildir. Türkiye’nin Ortadoğu ile ilgili müzakereye yakın olunduğu iddiası doğru değildir. (Sputnik)

Son güncelleme: 19:30 09.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı